Производители запалиха нанизи тютюн пред земеделското министерство 14.01 | 11:45

Те отново поискаха по-високи изкупни цени за суровината

От Десислава Маданска

Тютюнопроизводители за пореден път запалиха нанизи тютюн по време на протест. Фермерите се събраха пред сградата на земеделското министерство, недоволствайки от ниските изкупни цени, информира в. "Стандарт".

Протестиращите се заканиха следващия път да дойдат пред ведомството с кирки и лопати.

Да се срещне с недоволните производители, излезе Георги Ралчев от дирекция "Растениевъдство" в министерството.

По думите му няма никаква разминавания между исканията на тютюнопроизводителите и позицията на Министерството на земеделието и храните. Той посочи, че ведомството ще продължава да подкрепя исканията на фермерите, включително и със законови промени.

Ралчев припомни, че предстои да се направят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които да се създаде възможност държавни оценители да могат да се намесват като независима страна в процеса на окачествяване и изкупуване на тютюна. Той обаче бе категоричен, че не могат да се въведат минимални изкупни цени, както поискаха производители.

В петък хиляди тютюнопроизводители блокираха пътя за гръцкия град Драма. Земеделци от целия регион на Гоце Делчев запалиха част от продукцията си на пътя.

Исканията на производителите са цената за килограм тютюн да скочи от 5 на 10 лева. Тогава те настояха държавата да се намеси и да упражнява контрол над фирмите изкупвачи.

Водещи

Най-четени