Проф. Даниела Бобева: Изчезна патосът за еврото и зеления преход 23.05 | 16:00

В предизборните програми има повече реализъм и по-малко амбиция, смята финансистът

От iNews

В предизборните програми има повече реализъм и по-малко амбиция, каза пред БНР финансистът проф. Даниела Бобева – икономически вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски.

"Големият проблем е, че никой не казва откъде ще дойдат тези пари за по-високите доходи, за по-социална, за по-демографска политика. Има огромен дефицит в това да видим как ще се насърчи икономическият растеж", подчерта тя.

По думите ѝ партиите, които имат намерение да управляват, са подготвили такива предизборни програми, които приличат по скоро на управленски програми – много са детайлни, с числа, с конкретни ангажименти. Тези, които не очакват да влязат в управлението, са малко по-обрани и техните програми са по-скромни, добави тя и обобщи: "Копи-пейст няма".

В икономическата област на парламентарно представените не можеш да разграничиш кое е ляво и дясно, подчерта финансистът и обясни:

"Всички говорят за социални предприятия и колко е хубаво тук масово да правим социални предприятия. Нещо, което е съвсем ляво, го разпознаваме и в десните, които в момента са парламентарно представени".

По думите ѝ новото е, че извън парламента се връща онзи дебат за лявото и дясното в икономиката и къде е държавата.

Думата "национализация" я няма при левите, но те по отношение на данъчна система и привилегии са излезли доста извън нормалното, което сме свикнали да виждаме в парламента, коментира тя в интервю за предаването "12+3". И обобщи:

"Извън парламента имаме много ясно ляво и дясно".

Според нея много трудно могат да се намерят ясно дефинирани приоритети в икономиката:

"Нямаме толкова шумно двата приоритета – еврото и Шенген, да излязат в платформите".

Проф. Бобева бе категорична, че сега го няма голямото наддаване в програмите от миналата предизборна кампания. По думите ѝ само една партия се е ангажирала с конкретни числа за повишаване на доходите и точно на кои доходи.

"Темите са доходите, еврото, Шенген, енергетиката и зеления преход. Това са основните теми, които са обект на предизборните кампании. Сега излиза напред и демографията".

За еврото вече няма дата, патосът е за еврото е изчезнал, каза финансистът и посочи, че в това отношение програмите са доста обрани.

"С връзки няма да влезем в еврозоната. Трябва да изпълним критериите. Засега не изпълняваме един единствен – това е инфлационният".

Тя е категорична, че без радикална промяна във фискалната политика, нямаме шанс да приемем еврото.

Според нея и патосът за зеления преход си е отишъл.

В предизборните програми има едно отрезвяване на политическия ни елит по отношение на ролята на България в ЕС, смята проф. Даниела Бобева. Според нея има нещо като предефиниране на нашето участие в ЕС.

"Това безличие на България в европейския дебат се засилва с една по-амбициозна роля на България в защита на национални позиции. Повечето партии, не само националистически, виждаме, че активната национална позиция не е задължително да съвпада с общоевропейската. Това е нещо ново".

По темата енергетика, проф. Бобева подчерта, че в нито една програма няма "Белене". Щедрите обещания за фотоволтаиците и възобновяемите източници на енергия също ги няма, добави тя. 

По думите ѝ в областта на дигитализацията има доста екзотични идеи.

Най-голям консенсус финансистът вижда в програмите за демографията, която излиза на преден план.

Най-четени