Първият участък от "Марица" може да е готов до ноември 28.02 | 16:16

Засега няма инвеститор за магистрала "Черно море"

От Ралица Стоянова

Първият лот на магистрала "Марица" може да бъде завършен до ноември тази година. Това каза регионалният министър в оставка Лиляна Павлова пред агенция "Фокус".

Вариант за изграждането на магистрала "Черно море” се търси по линия на публично-частното партньорство. На този принцип може да бъде изграден също и скоростният път "Рила".

"За възможностите за финансиране на "Черно море" сме разговаряли и с Турция. За момента обаче не виждаме потенциален инвеститор", каза Павлова.

Поетапно с бюджетни средства ще се финансира изграждане на четирилентов път от Бургас до Слънчев бряг и трилентов между Слънчев бряг и Варна. Вече се работи по участъка между Сарафово и Поморие, съобщи министърът в оставка. През тази година трябва да започне изграждането на обходния път на Ахелой.

По график върви ремонтът на естакада "Девня" край Варна. Пътят Шумен - Белокопитово ще бъде готов в едната си част - там, където вече е започнала работата, посочи Павлова.

Относно това дали "Хемус" ще бъде магистрала или скоростен път тя обясни, че с изцяло магистрален габарит ще бъде участъкът от Ябланица до Велико Търново, тъй като европейският коридор върви към Русе. Изграждането му ще се финансира по линия на Кохезионен фонд, защото е основна TEN-Т мрежа.

Участъкът след това е допълваща европейска мрежа. Ще може да се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, но дали да е магистрален, ще покаже анализът на трафика. Ако не е достатъчен, ще е скоростен път, посочи Павлова.

Водещи