Работодатели са против стажовете задължително да се заплащат 23.07 | 16:48

Това би понижило склонността на компаниите да наемат стажанти, изтъкват от КРИБ

От Ралица Стоянова

Ако се въведе задължително заплащане при стажуване, това би понижило склонността на компаниите да наемат стажанти. Това се казва в позиция на Комитета по човешки ресурси на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) относно предложенията за законодателни промени за насърчаване на младежката безработица, според които стажовете задължително трябва да се заплащат.

Позицията на КРИБ е изпратена до работната група към координационното звено на Националната инициатива "Работа за младите хора в България".

България е държавата с най-висок дял на младите хора, които нито работят, нито учат – 21,8% при средно 12,8% за Европейския съюз, изтъкват от КРИБ. Същевременно, когато стажуването е без възнаграждение за стажанта, то е насочено преимуществено към обучението и не толкова към използването му за извършване на основната икономическа дейност на фирмата, се казва в обосновката на позицията на КРИБ.

Работодателите настояват за цялостно регламентиране на стажантските договори в Кодекса на труда, промени в настоящата уредба и данъчни облекчения за работодателите, които наемат млади хора.

От Конфедерацията изтъкват значението на образованието. "Най-добрата политика за повишаване на младежката заетост е повишаване на качеството на образованието и "произвеждане" на специалисти с желание и търсените компетенции, които биха отговорили на бизнес потребностите", се казва в позицията на КРИБ. Работодателите настояват за преработване на процедурите по ОП "Развитие на човешките ресурси" и намаляване на документите за кандидатстване и отчитане.

Според КРИБ трябва да бъде изградена работеща система за студентско кредитиране при ниски лихви и гарантирана заетост.

В края на миналия месец от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) заявиха, че стажовете предлагани от бизнеса, трябва да се заплащат, а в момента голяма част от тях не са платени.

Същевременно днес стана ясно, че по програма "Старт на кариерата" 850 висшисти на възраст до 29 години, ще имат възможност да придобият трудов стаж и опит по специалността си в държавната администрация.

Водещи

Най-четени