Реални облекчения за бизнеса в страната 09.08 | 21:15

Орешарски обеща още мерки за сваляне на регулаторната тежест за бизнеса

От Борис Гергов

Три пъти по-бързо ще става вписването в Търговския регистър на нова фирма. Вместо досегашните три дни ще са нужни само 24 часа. Добре звучи, нали?

И още едно облекчение за бизнеса е предвидено в Агенцията по вписванията – таксите там ще бъдат намалени с 20%. В същото време се повишава размерът на глобите за търговските дружества и едноличните търговци, които не са подали в срок годишния си финансов отчет.

Двете мерки се целят в една посока – подобряване на средата за бизнес. От една страна, чрез намаляването на бюрократичните спънки се пестят време и пари на фирмите, те стават по-защитени от личните преценки и корупционен натиск на администрацията. От друга, се подобрява отчетността и финансовата дисциплина, а това е начинът да се създаде равнопоставеност на фирмите на пазара.

Посочените примери са само малка част от одобрените от правителството на Пламен Орешарски 24 мерки за подобряване на бизнес климата в страната. Пред национално представените работодателски организации в началото на мандата новата изпълнителна власт си даде срок това да стане до края на лятото и с приемането на първия "антибюрократичен" пакет влезе в срока.

24-те мерки на кабинета "Орешарски"

Те са само част от заявената мащабна административна реформа. Първият пакет за намаляване на административната тежест бе определен като уникален обществен проект от вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева. Уникалното в проекта е, че инициативата за целия пакет от мерки не е от администрацията, а е в резултат на предложения от неправителствени и браншови организации.

Това означава, че подборът на мерките не е случаен, а е съобразен с нуждите на бизнеса, както и че след тяхното въвеждане ще се пестят време и средства. Като индиректен, но не и маловажен ефект е осигуряването на сигурна и предсказуема бизнес среда у нас.

Мерките са разделени в две групи. В първата са предложенията на неправителствени, браншови и работодателски организации, а във втората са конкретните действия, чрез които се въвежда комплексно административно обслужване в отделни администрации, като Българската агенция по безопасността на храните. Изпълнителна агенция "Морска администрация", Националната агенция за приходи и в общините.

Конкретните ползи

Първите 12 комплексни услуги ще стартират през ноември. При тях клиентът ще попълва заявление, без да е необходимо да прилага към него други документи. Очакваният ефект от първия пакет от мерки за намаляване на регулаторната тежест са различни като сред тях са това, че всички удостоверения, които се издават от НАП, ще станат безплатни, както и че в един общ режим се обединяват издаването на разрешенията за провеждане на допълнително обучение за водачи на МПС, за възстановяване на отнети точки, за теоретично и практическо обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС и др.

Намаляването на регулаторната тежест и пресичането на своеволията на централните и местните власти да въвеждат ограничителни режими и различни незаконни такси, за да пълнят с тях бюджетите си, е постоянен рефрен на бизнеса също от последните 12 години.

Работодателите искат много неща: държавата да помага, ако може, но във всички случаи да не пречи; да се елиминира възможността за рекет от страна на администрацията, като се прекъсне пряката връзка между чиновника и бизнеса при издаване и получаване на различни документи; не само законодателна, но и реална равнопоставеност на всички стопански субекти пред ведомства и други държавни институции.

Още на 5 юни премиерът обяви, че екипът му е набелязал 1200 режима, които ще се преразглеждат от работна група, в която ще влязат представители на бизнеса и заместник-министри на икономиката, финансите и на социалната политика. На работодателите бе обещано, че до началото на есента те ще знаят кои от режимите ще се премахнат или облекчат и какви законови и подзаконови промени ще бъдат направени.

Потърсена бе и помощта на Великобритания. Регулаторните режими бяха една от основните теми на срещата на премиера с министъра по европейските въпроси на Обединеното кралство Дейвид Лидингтън в началото на юли. Орешарски каза на своя гост, че ще се радва, ако Великобритания сподели своя опит по регулациите и дерегулациите. Премиерът получи обещание, но досега не е ясно дали подобна помощ е дадена, или предстои да бъде оказана.

Какво предстои

"Ние няма да спрем с тези 24 мерки", категорична беше вицепремиерът Бобева. Тя отбеляза, че се работи по още 70 мерки, като нагласите на правителството са до края на годината да продължи одобряването на нови пакети за ограничаване на административната тежест. Всяко ново решение се обсъжда, за да не се допусне създаването на нови такси, допълнителни документи и по-голяма бюрокрация.

Тъй като голяма част от мерките са регламентирани със законодателни промени, за да се избегне чакането с години да се реформират законите, цялостният пакет ще бъде внесен в парламента като общ законопроект.

Водещи

Най-четени