Ремонтират 700 км пътища в страната 25.03 | 10:40

Инвестират евросредства в 67 града разделени в четири йерархични нива

От Елица Елефтерова

Поне 700 км пътища от първи, втори и трети клас, които обслужват вътрешнорегионални връзки между градовете ще бъдат ремонтирани. В момента се подготвят проекти за основния им ремонт.

Средствата за подобряване на пътищата на регионално равнище, които ще получи страната ни по Оперативна програма "Региони в растеж” (ОПРР) са около 168 млн. евро. Част от тези средства ще могат да се използват дори и за строеж на нови шосета.

По старата ОПРР се ремонтират в момента 120 км шосета, посочват от Агенция "Пътна инфраструктура” (АПИ), която е бенефициент в усвояването на евросредствата.

Отделно с пари от инвестиционната програма на правителството ще започне рехабилитацията на 240 км пътища. Други 500 км се ремонтират по проекта "Транзитни пътища”, като средствата идват от държавно гарантирани заеми.

ОПРР се оказва основният източник на евросредства за ремонт и строителство на шосета през следващия програмен период. Причината е, че парите за аутобани по транспортната европрограма - около 800 млн. евро, ще отидат единствено за довършването на лот 3 на автомагистрала "Струма” между Благоевград и Сандански.

Индикативният бюджет на ОП "Региони в растеж” за периода 2014-2020 г., заедно с националното съфинансиране от 15%, възлиза на 1 376 788 235 евро. Най-много пари - 852 млн. евро, от Брюксел се предвиждат за устойчиво градско развитие.

Според Националната концепция за пространствено развитие (НКПР) 2013-2025 г. парите ще бъдат инвестирани в 67 града разделени в четири йерархични нива. На първото е София, на второто - Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Видин. В третото и четвъртото ниво са останалите 17 областни центъра и други 39 града.

Една пета от бюджета за градовете са за прилагане на мерки за енергийна ефективност. За обновяването на жилищни сгради в 67-те града, е предвидено да бъдат заделени над 183,5 млн. евро. Очаква се субсидията за собствениците на жилища, участващи в колективни проекти за саниране на жилищния блок, да не пада под 50%. В момента тя е 75%.

Най-четени