Решават дали да има стачка във ВМЗ-Сопот 04.07 | 09:56

Кредитът, изтеглен за заплати, е стигнал само за по един аванс

От Ралица Стоянова

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и икономическият министър Делян Добрев ще обсъдят днес положението във Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) - Сопот, информира БНР.

В зависимост от изхода от срещата от синдиката ще преценят дали да започнат процедура за ефективни протести в предприятието.

"Хората са бедни и гладни. Собствеността не е важна, дори и да има приватизация, но трябва да се задвижи предприятието и хората да могат да работят", заяви лидерът на "Подкрепа" в дружеството Димитър Атанасов. "Очакваме държавата да си влезе във функцията", каза още Атанасов. По думите му ВМЗ Сопот е перлата на военния комплекс, 100% държавно предприятие и трябва да заработи.

Работниците твърдят, че са в омагьосан кръг. Шефовете им обясняват, че няма заплати, защото няма договори. Кредитът, който трябваше да бъде изтеглен за изплащане на работните заплати, вече е факт, но той стига само за един аванс.

Служителите в завода не са получили част от заплатите си за януари. През април и май пък не са взели нито лев. За туширане на напрежението преди седмица са им платени аванси, които са 30 на сто от месечните възнаграждения за юни, информира БНТ.

Водещи

Най-четени