Само 35 производители искат да произвеждат хляб по стандарт 14.05 | 15:36

В област Благоевград няма нито едно подадено заявление

От Елена Коцева

До момента само 35 хлебопроизводители от цялата страна са подали заявления за работа по новия стандарт.

Нито едно заявление няма в обаст Благоевград, съобщи д-р Мария Чилева-началник отдел "Контрол по храните” към Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Благоевград, цитирана от Агенция "Фокус".

Тя обясни, че на практика в търговската мрежа в Благоевград липсва хляб по стандарт "България”, не е установен нито един търговски обект в благоевградско, който да продава хляб "България”.

Липсата на производство се дължи обаче не на липсата на интерес, а на бавните процедури по обработка на документите.

В момента текат процедури по пререгистрация на всички обекти, които произвеждат неживотински храни и най-вероятно производителите очакват резултатите за това дали отговарят на всички изисквания и след това ще подават заявления за производство на хляб "България”.

Според утвърдените изисквания при производството по новия стандарт е задължително присъствието на експерти от Агенцията по безопасност на храните. Основните проверки, които извършва ОБДХ-Благоевград в момента са свързани с качеството на използваното брашно и влаганите добавки - такива нарушения не са констатирани.

Основните нарушения са свързани със сградния фонд и оборудването, издадени са предписания, които ако не бъдат изпълнени, ще бъдат налагани глоби

Водещи

Най-четени