Сигурни ли са АЕЦ в ЕС - ще разберем през следващото лято 16.09 | 15:28

ЕК съобщи, че е всички държави са спазили сроковете и са дали данни за централите

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че всички държави са предали междинни доклади, изготвени по програмите за стрес-тестове на атомни централи в общността.

Крайният срок за това е изтекъл на 15 септември, уточни говорителят по енергийните въпроси Марлене Холцнер по време на редовния обеден брифинг на институцията.

"Това означава, че имаме информация за всички атомни централи в ЕС", допълни още Холцнер.

В ЕС има 143 ядрени електроцентрали, разположени в 14 държави.

Говорителят припомни фазите на тестовете – на първо място операторите трябваше да попълнят въпросници със специфични данни и след това да ги изпратят до националните регулатори. Това трябваше да стане до 15 август. Втората фаза е проверката от националните власти, а на третия етап ще бъдат правени проверки от страна на международни експерти.

Това е дълъг процес и все още не можем да кажем кога ще бъдат готови данните, уточни още Холцнер. Единственото, което мога да ви кажа е, че получихме всички документи навреме, допълни още тя.

Първите предварителни резултати от тестовете могат да се очакват около 9 декември. "Когато бъдем готови с цялостния доклад, ще знаем колко сигурни са нашите централи". Вероятно това ще стане през юни 2012 година.

Водещи

Най-четени