Социалните партньори не се разбраха за единната данъчно-осигурителна сметка 10.09 | 13:07

Бизнесът предупреди, че тя може да всее хаос в НАП

От Христина Рафаилова

Тристранката не постигна съгласие за промените в  Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. От двата синдиката обявиха, че са против измененията, според които трябва да има единна данъчно-осигурителна сметка, съобщава БТА. 

Профсъюзите се обявиха да има две отделни сметки. Те предупредиха също така, че извън нейния обхват остават пенсионните вноски. 

КНСБ заявиха, че подкрепят проекта за изменение само в частта му за обратното начисляване на ДДС за сделките за продажба на зърно. 

Работодателските организации подкрепиха промените, но подчертаха, че има резерви към текстовете. 

От Българската стопанска камара предложиха проектът да се доработи на ниво експертни групи

Сред опасенията на бизнеса са, че промените ще доведат до хаос в информационната система на НАП, която не била готова да посрещне въвеждането на единна сметка. Според работодателите няма точна информация за задълженията на голяма част от фирмите. От бизнеса заявиха, че не се знае дали те са стари, текущи, дали са лихви, или главници. Това по мнение на бизнеса ще доведе до блокиране на сметки, което от своя страна ще затрудни работата на фирмите. 

Отправени бяха предложения да се разделят текущи от стари задължения и да се прекрати практиката да се блокират сметки на длъжници. 

Същевременно лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев се оплака от липсата на социален диалог с министерствата. 

"Допускам, че колегите в министерствата при дългото отсъствие на социален диалог са загубили рефлекси", заяви от своя страна вицепремиерът Зинаида Златанова, която председателства Тристранката. Тя обеща да занимае с този проблем Министерския съвет. 

Най-четени