Стартира официален регистър за тютюна 01.04 | 11:10

От 1 април започва подаването на заявления за вписване

От Момчил Лалев

От 1 април започва вписване на тютюнопроизводители в Официален държавен регистър за тютюна. Заявления ще се подават в областните служби по земеделие. 

Регистърът ще предостави актуална информация за реалния сектор, както и ще доведе до спиране на практиката държавни субсидии да получават и хора, които отдавна не се занимават с отглеждане на тютюн, съобщава БНР.

При подаване на заявленията стопаните ще трябва да декларират площите, на които отглеждат тютюн през тази и миналата година, произведените и продадени количества през последната изкупна кампания, сортовете, които сеят, както и договорите за производство и изкупуване на тютюн. Ще се представят и документите, доказващи право на ползване на земите, върху които се отглежда тютюнът.

Създаването на регистър на тютюнопроизводителите е част от общия пакет мерки, който ще предприеме земеделското министерство по отношение на сектора. В момента никой в страната не разполага с информация кои и колко са тютюнопроизводителите, колко са площите, засети с тютюн, какво количество и какви сортове са произвеждат и кои фирми изкупуват тютюн.

Водещи

Най-четени