Стойнев брани "Южен поток" пред Европа 25.04 | 16:56

Българският министър отхвърлил призивите на Европарламента за замразяване на проекта, коментира европейска медия

От Георги Георгиев

Европейските медии също отразиха срещата на високо равнище между еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и българският енергиен министър Драгомир Стойнев.

В свой анализ европейският информационен портал EuroActiv пише, че на срещата двамата са обсъдили бъдещето на спонсорирания от руската компания "Газпром" газопровод "Южен поток". Двете страни обаче имат сериозно разминаващи се тълкувания на проекта, пише в анализ, смятат от EuroActiv.

В медиен брифинг след срещата Стойнев заяви, че Южен поток няма да бъде спрян, и отхвърли призивите от страна на Европейския парламент за замразяване на проекта. В светлината на украинската криза ЕП изрази становище, че газопроводът не трябва да бъде строен и че ЕС трябва да купуват природен газ от други доставчици, а не от Русия.

Министър Стойнев обаче е подчертал, че изграждането на Южен поток ще започне през юни така, както е планирано. Той обвини дясноцентристката опозиция за това, че погрешно информира Европейската комисия за газопровода, в опит да "саботира" неговата реализация. Воденото от социалистите правителство е ентусиазиран поддръжник на проекта "Южен поток".

Българският министър е посочил също, че първата станция от българския участък на газопровода по суша ще бъде построена на 2 км от брега на Черно море, а не на 20 км, както опозицията е посочила пред Йотингер. Това, според Стойнев, е "огромна разлика".

Министърът на икономиката на страната ни е обяснил, че директивите за либерализация на енергийния пазар на ЕС не могат да се прилагат за морската част на газопровода, а само за наземната част. Министърът обеща, че ако има изменения на спорния закон за Южен поток, София ще информира ЕК за тях, преди да бъдат приети те на второ четене.

Водещи

Най-четени