Строителите на метрото без заплати от четири месеца 27.08 | 10:14

Работниците от "Монтажи"-Перник заплашват с протест

От Ралица Стоянова

Работниците и служителите от дружеството за монтажно-инсталационни работи по промишлени и други обекти "Монтажи" ЕАД - клон Перник, вече четвърти месец не са получили нито лев, съобщават от КНСБ.

"Силите на клона в Перник в последната година бяха насочени преди всичко към изграждането на втори метродиаметър на метрото в София”, обясни Кирил Стоянов, председател на КНСБ в клона в Перник пред БНР.

"Участвахме активно в изграждането на метрото, предстои пуск след няколко дни. Свършихме си работата добросъвестно, актуван е обем строително-монтажни работи за над 3 милиона лева. За съжаление обаче не знаем за какви пари работи клонът”, допълва той.

Оказва се, че в централното управление на дружеството няма определени правила, нито пък възлагателно писмо, с което да са регламентирани отношенията между централното управление и клона в Перник и така на практика работниците не знаят за какви пари са работили.

В същото време буди безпокойство и фактът, че през последните месеци актът за извършените строително-монтажни работи за 164 хиляди лева е анулиран от главния изпълнител на проекта "Енергомонтаж”, тъй като парите са били взети авансово и не са били възстановени.

В изграждането на Метрополитена бяха ангажиране ни само хора от Перник, но и от клона в Плевен, обясни  Светослав Станев, изпълнителен директор на "Монтажи" ЕАД.

"Ето как стои въпросът с анулираните актове и за взетия аванс в началото на подписването на договора - в последствие имаше промени в проекта, някои неща отпаднаха от обема на работа и тези пари трябва да бъдат възстановени. Затова и последните актове са с нулеви стойности”, посочи още Станев. 

По повод невзетите заплати синдикатите от дружеството са изпратили отворено писмо до президента, до председателя на НС и до министър-председателя, в което настояват за незабавна намеса. В случай, че не им бъдат изплатени възнагражденията, работниците заплашват да организират и протестна акция, първо пред управлението на дружеството, а след това и пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което е принципал на компанията.

Водещи

Най-четени