Трагедията в Япония ще струва скъпо, но икономиката ще се възстанови 21.03 | 09:14

Прогнозата е на Световната банка, очакваща реконструкцията да продължи пет години

От Нели Минчева

Земетресението и цунамито в Япония от 11-ти март може да струват на Япония до 4% от брутния й вътрешен продукт (БВП), но възстановяването, което ще продължи около пет години, ще помогне за подновяване на икономическия растеж. Това казват в свой доклад от Световната банка.

Двете природни бедствия, засегнали тежко Страната на изгряващото слънце, са нанесли щети за между 122 млрд. и 235 млрд. долара, или между 2,5 и 4 на сто от японския БВП, показват изчисления на финансовата институция.

"Ако се осланяме на опита от миналото, реалният растеж на БВП ще бъде засегнат негативно в средата на 2011 г.", се посочва в цитирания от АФП доклад.

Ръстът обаче би трябвало да бъде подновен през следващите тримесечия, "когато усилията за възстановяване, които може да продължат пет години, се засилят".

След устойчив растеж от няколко тримесечия насам след края на рецесията от 2008-2009 г. японската икономика се сви с 1,3% за периода октомври – декември 2010 г. на годишна база.

Преди земетресението повечето икономисти смятаха, че ще има покачване през първото тримесечие на 2011 г.

От миналата седмица Япония полага и големи усилия за избягване на ядрена катастрофа заради нанесените повреди в АЕЦ "Фукушима". Тази серия от катастрофи понижи борсата в Токио с над 10% за отминалия седмичен период, а йената поскъпна значително.

Според Световната банка бедствията в Япония може да повлияят и на останалата част от Азия, въпреки че все още е твърде рано да се измерва това влияние.

"В непосредственото бъдеще най-значимото влияние ще е по отношение на търговията и финансите", казват експертите.

Земетресението в Кобе от 1995 г. доведе до забавяне на японската търговия за няколко тримесечия, но година по-късно вносът се беше върнал на нормалните си нива, като бяха възстановени и 85% от равнищата на износа.

"Този път обаче нарушенията на производствените процеси, в частност в автомобилния сектор и електроиндустрията, може да продължат (дълго време) да създават проблеми", считат в Световната банка.

Големи групи като Toyota и Sony спряха своето производство в множество фабрики след земетресението. Някои компании частично преустановиха дейността си.

В този контекст южнокорейското подразделение на General Motors – GM Korea – предвижда, че през тази седмица ще се появи липса на автомобилни части, идващи от Япония.

Цените на електронните компоненти, 36% от които идват от Япония, нараснаха с около 20% в някои категории, показват данните на Световната банка.

Според нея търговията с останалата част на Източна Азия с Япония представлява 9% от стокообмена в региона през последните пет години.

Вносът в района може да се забави с 0,75 – 1,5%, ако японският БВП падне с между 0,25 – 0,5 на сто, са изчислили от финансовата институция.

Водещи

Най-четени