Япония продължава да се бори за контрол над „Фукушима“ 21.03 | 07:21

Налягането в 3-ти реактор расте, 2-ри почти е овладян

От Нели Минчева

Налягането в 3-ти реактор на авариралата атомна централа "Фукушима" започва да се покачва, съобщава Ройтерс. Това е и реакторът, който пострада най-силно от земетресението в Япония.

Обсъжда се дали да бъде освободено налягане чрез отваряне на клапите. Това обаче би довело до повишаване на нивата на радиация.

Междувременно представител на Агенцията за ядрена сигурност в Япония обяви, че контролната зала на 2-ри реактор може да заработи частично в понеделник, предава АФП.

"Възможно е част от оборудването да може да заработи днес, като например климатичната и вентилационната система, която има карбонови филтри, допринасящи за блокиране на радиоактивните йодни частици в контролната зала", са обяснили от агенцията на специално свикана пресконференция.

"Това значително ще подобри средата за работа на техниците."

От обясненията става ясно, че сред оборудването, което може да възобнови функционирането си днес, са още уредите за измерване на температурата и налягането.

Инсталирана в петък нова електрическа линия позволява от неделя отвеждането на електричество до електроинсталациите на 2-ри реактор. Оборудването обаче все още не е въведено в експлоатация заради необходимите множество проверки.

Няколко важни части трябва да бъдат сменени, което изисква време, казват от Агенцията за ядрена сигурност. Възможно е да минат още няколко дни, преди да бъдат пуснати помпите и цялата охладителна система.

Водещи