Toyota възстановява работа едва след седмица 31.03 | 13:38

В Япония от 11 март насам работят едва два завода

От Елена Коцева

Ръководството на най-големия японски автопроизводител Toyota планира да възобнови работата на своите заводи на територията на Япония най-рано на 8 април.

Това съобщават днес от компанията в специално изявление.

Toyota преустанови работа в деня на унищожителното земетресение и последвалото цунами от 11 март.

Заради разрушенията компанията бе принудена да преустанови конвейерната линия в 18 свои предприятия. В момента е възстановена работата само на два завода - в префектурите Айти и Фукуока, които не пострадаха пряко от удара на стихията.

Останалите заводи в североизточната част на Япония имат различна степен на увреждане от труса, а и от морските вълни, които заляха крайбрежието. Освен това на заводите не достигат необходимите части, за да функционират самостоятелно.

По данни на концерна в момента има вече дефицит от 500 до 300 000 типа детайли и това не се отнася само да заводите в Япония, а и за тези в Америка и Германия.

На 11 и 12 март редица предприятия затвориха производството си в Япония. Последствията от парализирането на японксото произвоство и прекратяване на износа първо като следствие се усети в Германия.

Какви са щетите от земетресението тепърва предстои да се изчислява, но експерти се опасяват, че това ще се окаже най-скъпото природно бедствие до този момент. 

Водещи

Най-четени