Търговци вече внасят найлонови торбички от Гърция и Турция 29.09 | 18:43

Със сигурност производителите на пликчета ще пострадат от таксите, смятат от Асоциация "Полимери"

От Ивелина Георгиева

Търговските вериги вече са започнали да внасят найлонови торбички от Гърция и Турция. Това съобщи пред iNews заместник-председателят на Българската асоциация "Полимери" Цветанка Тодорова.

По думите ѝ магазините са предприели стъпката още преди срещата, на която стана ясно, че полимерните пликове за многократна употреба  няма да се облагат с такса. За по-тънките торбички обаче тя ще е 35 стотинки.

Българските производители не ги устройват много приетите днес промени, категорична е Тодорова.

По думите ѝ новите такси ще доведат до затруднения, особено за по-малките фирми, защото те трудно биха могли да произвеждат подобни торби.

След като преди дни излязоха на протест, днес производителите и търговците на полиетиленови торби успяха да се срещнат с министъра на околната среда и водите Нона Караджова и с финансовия министър Симеон Дянков и се разбраха за таксите. Уточнено бе, че торба за продължителна употреба е полимерна торба с дебелина над 25 микрона с размер над 39/49 сантиметра.

Предложението на бизнеса е било торбите за многократна употреба да бъдат над 20 микрона, но експертите на екоминистерството са отхвърлили това. Основанието е, че до 20 микрона торбите са достатъчно леки, за да могат да летят във въздуха, а потребителите да продължават да ги изхвърлят.

"Въпреки постигнатия компромис във всички случаи ще се стигне до усложнения за производителите, а потреблението със сигурност ще намалее", коментира Цветанка Тодорова.

Българските производителите няма да имат избор и ще трябва да произвеждат повече торби, отговарящи на дефиницията, за да не ги облагат с такса, допълни тя. Всичко това ще доведе и до увеличаването на вноса за сметка на българското производство.

Тодорова изтъкна, че в Европейския съюз подобни плътни торби са изключени от екотакси, защото могат да се събират, рециклират и употребяват многократно.

"Търсехме да стимулираме употребата на торби, които да се използват продължително. Това е добър компромис. Тези пликове се отделят на лентите за сепариране на отпадъци и подлежат на последващо рециклиране. След като започне прилагането на наредбата, ще обсъдим проблеми, ако се срещнат, и ще намерим съответните решения", коментира по-рано министър Нона Караджова.

Тя информира, че фирмите-производители ще имат достъп до средствата, събрани от продуктовата такса. Те постъпват в Предприятието за управление на средствата за опазване на околната среда, откъдето могат да се върнат към фирмите във вид на безлихвени кредити за проекти за пренастройване на производствените им мощности.

Представителите на бизнеса и двете министерства ще се срещнат отново след един или два месеца, за да обсъдят ефекта от направените промени.

Водещи

Най-четени