Чобанов: Оманският фонд може да оздрави КТБ 24.07 | 18:45

Това е една от възможностите, коментира министърът на финансите в оставка

От iNews.bg

Участието на Оманския инвестиционен фонд в оздравяването на Корпоративна търговска банка АД е възможен вариант. Това заяви в ефира на bTV финансовият министър в оставка Петър Чобанов. По думите му вторият най-голям акционер във финансовата институция също не бил наясно какво се случва в банката.

Според Чобанов оманците искат да защитят инвестицията си, защото са отговорни пред парламента си за това, че са допуснали държавни средства да бъдат застрашени. Възможно било дори да привлекат и други инвеститори, коментира министърът в оставка.

Чобанов не отговори на въпроса дали е по-добре КТБ да бъде оставена да фалира или да бъде преструктурирана. Според него е необходимо БНБ да предостави още информация за състоянието на трезора. Министърът коментира, че постоянно излизат свидетелски показания в пресата, от които става ясно, че проблемът е голям.

По отношение на състоянието на публичните финанси на страната Чобанов заяви, че актуализация на бюджета не е задължителна, но е желателна. По думите му рискът в приходната част е около 500 млн. лева, а буферът, който може да се създаде чрез оптимизиране на разходите е в същия размер.

По темата с евентуалните разходи за VII блок на АЕЦ "Козлодуй” и "Южен поток”, Чобанов каза, че не става дума за ангажимент на правителството, а за създаване на предприятие, което инвестира и генерира печалби.

Водещи

Най-четени