Шефове на търговски вериги ще обясняват за стандартите при хляба 09.02 | 16:15

Големите отстъпки свалят качеството

От Нели Минчева

След като във вторник беше съобщено за разкрит картел при търговските вериги у нас, договаряли цени и отстъпки, днес става ясно, че големите компании определят и стандартите при производството на хляб.

"Получавам за пореден път сигнал, че стандартите се налагат от търговските вериги. Следващата седмица ще поканя на разговор шефовете на по-големите търговските вериги, за да разберат, че те не могат с договорни отношения да правят стандарти."

Това каза на проведена днес пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от агенция "Фокус".

Веригите нямат пряко отношение към качеството на самите продукти, но на практика, притискайки производители и доставчици за по-ниски цени, свалят качествените характеристики на съответните стоки. Поне до този извод стигнаха от Комисията за защита на потребителите, който "сигнал" вероятно има предвид Найденов.

Министърът каза още, че се предвиждат масови проверки на хлебопроизводители, търговци, мелници и зърнобази. Смята се, че в момента повече от половината сектор е сив, а от министерството се заканиха да затварят нелегалните производства.

роверките ще се правят от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Националната агенция за приходите (НАП) и Икономическа полиция.

От БАХБ, която ще бъде представена официално в четвъртък, вече могат да се похвалят, че си имат Устройствен правилник. Той беше приет днес от Министерски съвет.

"Считано от днес може да се каже, че агенцията функционира. Първото нещо, с което ще се заеме, е стандартът за хляба", обясни Найденов.

В понеделник ще бъде сформиран Експертен съвет по хляба, който ще подготви три стандарта за три вида хляб - Бял, Добруджа и Типов.

Водещи

Най-четени