Ядем най-лошия хляб 08.02 | 09:36

Хлябът, който консумиране, е от фуражна пшеница, в която се добавят подобрители

От Георги Георгиев

"Ядем най-лошия хляб, защото ядем хляб от фуражна пшеница”, заяви тази сутрин министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред БТВ.

Министърът добави, че за направата на хляб се използва нискокачествена пшеница, в която се слагат подобрители и допълни, че черният хлябът от едно време е бил по-качествен от днешния. Той обяви, че ще покани хлебопроизводителите да обсъдят заедно стандартите за хляба.

По данни на Националната служба за зърното и фуражите в България в момента разполага с около 1,5 млн. тона пшеница, а до новата реколта ще са нужни между 800 и 900 млн. тона, обясни министър Найденов.

Количествата над необходимото за страната ще бъдат изнасяни само ако има кой да ги купи. Тъй като в момента обаче няма износ, а и предлагането на световните пазари е много голямо, нашата пшеница трудно може да бъде продадена, допълни министърът.

В четвъртък официално ще бъде даден стартът на Агенцията по храните. На събитието ще присъства и европейският комисар по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали.

Новата агенция ще контролира безопасността на храните по цялата верига от производителя до крайния потребител.

Водещи

Най-четени