Ще има нова процедура за приватизацията на БДЖ "Товарни превози" 21.07 | 10:31

Критериите вероятно ще бъдат занижени, обясни председателя на Съвета на директорите на БДЖ

От Деляна Петкова

Ще има нова процедура за приватизацията на "БДЖ - Товарни превози". Този път тя ще бъде по-кратка, а вероятно критериите за инвеститорите ще бъдат занижени, така че да бъдат привлечени повече инвеститори.

Това разкри председателя на Съвета на директорите на холдинг БДЖ Владимир Владимиров, цитиран от Агенция "Фокус". Очакванията му са до края на тази година процедурата да приключи.

На въпрос защо се е провалил първия търг за продажбата на дружеството, Владимиров коментира, че отговор могат да дадат от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Преди броени дни продажбата на компанията беше прекратена заради липсата на сериозен инвеститорски интерес. Три компании - чешката Advanced World Transport и румънската Grup Feroviar Româ и британския фонд Duet Group както и трима адвокати, закупиха документи за участие в процедурата.

В крайна сметка процедурата беше прекратена, а така и не стана ясно кои фирми представляват тримата адвокати, закупили тръжната документация.

"Надявам се, че "Товарни превози” ще бъдат продадени, тъй като това е ключов елемент от плана за преструктуриране на железницата", коментира днес (21 юли) Владимиров. По думите му е много важно за самата железница и за българските данъкоплатци тази сделка да се случи.

Владимир Владимиров обясни още, че задълженията на БДЖ намаляват.  Само "Товарни превози" дължи към 104 млн. лева, като тези дългове трябва да бъдат поети от бъдещия купувач.

Най-големи са задълженията на целия холдинг към банките - повече от 500 млн. лева, а очакванията са част от тези дългове да бъдат покрити от приватизацията на "Товарни превози". Чрез нея се предвижда да бъдат погасени 200 млн. лева.

Водещи

Най-четени