Влизането ни в Шенген продължава да се отлага 17.12 | 17:55

Въпросът не фигурира сред приоритетите на ирландското председателство, което започва в началото на 2013 г.

От Кремена Бедерева

Приемането на България и Румъния в Шенген не фигурира сред официално обявените приоритети на започващото от началото на 2013 година ирландско председателство на ЕС.

Темата не беше спомената и по време на днешната пресконференция в Брюксел, на която ротационното председателство обяви намеренията си за следващите шест месеца.

"Разбира се, ще работим отблизо с двете страни. Ние сме добри приятели и на България, и на Румъния. За съжаление, ние не сме част от Шенгенското споразумение, но като председателство, естествено, ще бъдем обективни към ангажиментите си по Шенгенския въпрос". Това заяви ирландският министър по европейските въпроси Лусинда Крейтън, цитирана от БНР.

Тя каза, че се надява, че може да има успешен резултат за България и Румъния в рамките на ирландското председателство, но това ще зависи от постигането на споразумение в Съвета и засега е твърде рано да се предвиди какво ще стане.

Ирландия обяви като основни приоритети икономическото възстановяване на Евросъюза и увеличаването на растежа и заетостта.
Политическо решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген може да има най-рано през март догодина, заяви вицепремиерът Цветан Цветанов преди десетина дни.
Според премиера Борисов пък отдавна сме в Шенген що се отнася до пазене на границите.

Водещи

Най-четени