България не била лошо място за живеене 11.04 | 17:49

Забравете думите "малка държава", каза британският посланик у нас

От Елица Елефтерова

"България очевидно не е лошо място за живеене, щом над 15 хиляди британци са се установили в странатa през последните години". Това заяви посланик на Великобритания у нас Н.Пр. Джонатан Алън по време на своя публична лекция, информира Econ.bg.

"Забравете думите "малка държава". По население България е 16-та по големина в ЕС. Разполага със същия брой гласоподаватели като Швеция и Австрия. България не е малка. Мисля, че заради тази си нагласа страната губи", каза посланикът. 

 Той заяви, че за времето, в което живее в България, е бил удивен от тесните връзки в българските семейства - нещо, за което той самият благородно завижда.

В същото време обаче българите имат едно скрито отрицателно отношение към положението в България и някакъв цинизъм спрямо начина, по който нещата се случват в страната.

Получава се един порочен кръг, хората обявяват, че страната се намира някъде под средното равнище за Европа. Чужденците, дори да са на друго мнение, приемат тяхното становище и на свой ред разпространяват това. 

Всички медии, неправителствени организации и други, допълнително преувеличават тези твърдения и това допълнително се отразява на чуждите дипломати и постепенно се превръща в характеристика за България.

България е определяна като най-бедната държава в ЕС, но всъщност по-добре държавата да е най-бедната сред богатите държави, отколкото обратното, казва посланикът. За българската страна тенденцията е възходяща. В България през 2000 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е бил 28% от средния за ЕС, а през 2011 г. - 46%.

Посланикът твърди, че България остава страна с висок корупционен риск, а не сме станали свидетели на знакови дела, свързани с корупция, коментира посланикът. Това може и да е така, но нивото на корупция през последните години намалява.

Какво каза още британският посланик у нас прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени