"Атака" поиска НС да осъди Доган 06.11 | 15:12

Хората на Сидеров негодуват срещу изказването на лидера на ДПС за Балканската война

От Диана Цветкова

Партия Атака внесе в Народното събрание декларация, с която да бъдат осъдени изявленията на Ахмед Доган от 4 ноември, когато нарече Балканската война етническо прочистване и заяви, че е необходим друг прочит на историята.

Депутатите от формацията на Сидеров остро осъждат думите на лидера на ДПС и заявяват, че трябва да се направи всичко необходимо "за пресичане на всякакви опити за подмяна на историческата истина, насаждането на етническа и верска нетърпимост, и създаване на предпоставки за сепаратизъм и промяна на унитарния характер на българската държавност".

"На 4 ноември 2012 г. в гр. Кърджали, в публично изказване, Ахмед Доган обяви Балканската война от 1912-1913 г. за "възродителен процес" спрямо мюсюлманите и оспори освободителния ѝ характер. С горното, Доган, в качеството си на лидер на ДПС, извърши акт, с който осъществи открито посегателство срещу принципите, залегнали в Конституцията, и оспори териториалната цялост на България, отричайки освободителния характер на Балканската война", се посочва в мотивите към декларацията.

От "Атака" заявяват, че това е поредният акт, с който ДПС открито демонстрира своя етнически и верски характер.

"От самото си създаване ДПС осъществява своята дейност и се ръководи от идеята за мнимата защита на правата и свободите на граждани в Република България, които изживяват себе си като "етнически турци" и техните "верски" свободи. Основната цел на въпросната партия е да сепарира това население и да му създава чувство за чужда етническа принадлежност", смятат националистите.

Депутатите изтъкват, че ДПС е партия на етническа основа, а фактът, че в нея има и хора, които не се смятат за етнически турци, е "мимикрия за заблуда на обществото и съответните държавни институции, както и за общественото мнение в чужбина".

От "Атака" предлагат 41-вото Народно събрание да се произнесе, че се касае до действия, които представляват пряка опасност за българската държавност и влизат в противоречие с Конституцията на страната, и които действия трябва остро да бъдат осъдени.

"Следва категорично да се противопоставим и да предприемем всички необходими мерки за пресичане на всякакви опити за подмяна на историческата истина, насаждането на етническа и верска нетърпимост, и създаване на предпоставки за сепаратизъм и промяна на унитарния характер на българската държавност", се посочва в документа.

Очаква се декларацията на "Атака" да бъде разгледана като първа точка в дневния ред на заседанието на Народното събрание в сряда (7 ноември), съобщават от партията на Сидеров.

Водещи

Най-четени