"Гнила политика, гнили домати" - България през очите на Guardian 01.12 | 10:56

Британският вестник разказва за "доматената революция" и корупцията у нас

От Елена Кирилова

Британският вестник Guardian определи България, като страна на гнила политика и гнили домати.

Медията се позовава на случая от 14 ноември, в който поетът Николай Колев изпрати писмо до шест водещи институции в страната, в което обяснява плановете си да ги замеря с домати. Тогава той обвини в корупция всички, които са пряко отговорни за положението в страната през последните 10 години.

"Когато Колев хвърли първия домат по парламента, 40 полицаи се нахвърлиха върху него и го арестуваха”, сочи изданието. То разкрива, че демонстрациите срещу корупцията са били наречени "доматена революция”.

В статията се позовават на "Transparency International”, който твърди, че страната ни е най-корумпираната страна-членка на Европейския съюз. От своя страна, Центърът за проучвания на демокрация пък е отчел, че всеки месец българите плащат по около 150 хил. подкупа.

Друг източник, на който се позовава медията, е WikiLeaks, който публикува дипломатически грами за България. В тях се посочва как организираната престъпност е част от изборната политика и не е свързана единствено с подкупи. Не е пропуснат и фактът, че министър-председателят Бойко Борисов обеща преди време да се бори с корупцията, но се оказа недостатъчно категоричен в действията си.

"Повечето българи не зачитат страната си и влагат повече надежди в Европейския съюз”, посочва Guardian. Проблемът е, че страната е била приета в Съюза е било много прибързано, тъй като не е имало реформи от наша страна.

Икономическите проблеми на България също не са пропуснати. Въпреки че националната икономика е стабилна, около една трета от домакинствата живеят в лишения, спестявайки от основни храни и услуги, твърди Световната банка.

Българските проблеми според Guardian произтичат от прехода след падането на комунизма, а една разходка из София показва, че освен молове, в града няма други нови сгради. Изданието твърди, че българинът все още изпитва носталгия към комунизма, а разочарованите от сегашното положение емигрират, за да издържат семействата си.

Въпреки негативните данни, вестникът посочва, че страната ни не бива да бъде подценявана, а да продължава да гледа към Европа, защото съдбата й зависи от това.

Водещи

Най-четени