"Летим" със 140 км/ч по магистралата 25.01 | 13:29

А по пътя да не ни разсейват рекламните съоръжения, предлага правителството

От Кремена Бедерева

Правителството предлага промени в Закона за пътищата, с които максимално допустимата скорост за движение на леките автомобили по магистралите се вдига на 140 км/ч, а по скоростните пътища става 120 км/ч. Това съобщават от пресслужбата на правителството.

За да бъде определен като скоростен, пътят трябва да отговаря на седем условия:

- да има самостоятелни платна за движение във всяка посока с разделителна ивица между тях, като всяко платно е с най-малко две ленти за движение;

- пресичането с други пътища, улици, железопътни и трамвайни линии да е само на различни нива (чрез надлез или подлез);

- вливането и отливането на движението да се осъществява само от пътни възли на различни нива;

- връзките към прилежащи територии да са чрез локално платно, отделено от директно трасе с разделителна ивица с ширина не по-малко от 2 м;

- да имат предпазна телена ограда;

- да имат площадки за принудително спиране;

- да имат площадки за отдих.

За автомагистрали и скоростни пътища се премахва възможността за изграждане на рекламни съоръжения в обхвата на пътя и в обслужващата зона. За шосетата от първи, втори и трети клас, както и останалите, които не са включени в досега изброените, пък се забранява изграждането и експлоатацията на рекламни съоръжения на разстояние по-малко от 8 м.

В обхвата и обслужващата зона на автомагистрали и скоростни пътища се разрешава изграждането и експлоатацията само на търговски крайпътни обслужващи комплекси и на пътни връзки към тях. Забранява се изграждането на такива обекти на по-малко от 3 км преди и след пътните възли.

Въвежда се забрана за спиране на пътното превозно средство за престой, освен на обозначените за това места и съответно извършването на маневри върху платната за движение.

Водачът няма да може да завива в обратна посока, да се движи назад, да навлиза в разделителната ивица или да я пресича, включително и на местата, където тя е прекъсната. Последните две правила са валидни, когато движението се осъществява по скоростен път.

iNews припомня, че в края на миналата година от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предложиха увеличаване на разрешената скорост по магистралите и тя да стане от 130 км/ч на 140 км/ч.

"Нека да си кажем истината: кой кара по магистралата със 120 км? Просто новите автомобили не могат да отидат на 5-6 скорост на тази магистрала и стоят катаджии и ги глобяват”, бе коментарът на премиера Бойко Борисов на предложението.

Понеже тогава "Пътна полиция" нямаше официална позиция по въпроса, се наложи премиерът да се обади на вътрешния министър, за да го убеди, че 140 км/ч е една прилична скорост.



Водещи

Най-четени