BMW показа как се кара „без ръце“ по магистралата 24.01 | 15:22

Инженери представиха прототипната система CDC, която осигурява частична автономност на автомобила

От iNews.bg

След автопилотната кола на Google, и германският концерн BMW предизвика интереса с нагледна демонстрация, която показа, че самоуправляемите коли се превръщат реална възможност в близките 10–15 години. Миналото лято компанията демонстрира автомобилната системата за самоуправление ConnectedDrive Connect (CDC).

Тази седмица BMW пусна видео, което показва работата на системата в реално време. На него се вижда как модел от серията BMW 5 се движи с висока скорост по магистрала, без да има нужда водачът да държи ръцете си за волана.

CDC системата позволява на колата може да се настройва към движението на пътя – да намалява и увеличава скоростта и да изпреварва други возила.

Моделът непрестанно анализира ситуацията на пътя, като събира нужната му информация, с помощта на вградени радар, видеокамери, лазерни скенери и ултразвукови сензори за измерване дистанция, пише PhysOrg.com.

Системата позволява дори автоматично изпреварване – когато колата засече пред себе си по-бавно движещ се автомобил, тя ще се престрои в лявата лента, когато е безопасно, ще изпревари и след това ще се върне отново в дясната лента. CDC работи безпроблемно върху всички германски магистрали, които предварително са били картографирани с точност до сантиметър, обясняват създателите ѝ.

Макар и впечатляващ, прототипът на BMW само скицира възможностите, които подобни технологии могат да предложат в бъдеще. Той все още е много далеч от автомобилните салони. Макар и да осигурява известен автономно движение, системата изисква постоянно наблюдение от страна на шофьора, който да поеме контрола в случай на нужда.

Наблюдатели предричат, че в бъдеще автопилотната технология ще се появи първо като луксозна екстра в колите от висок клас, преди да навлезе на масовия пазар.

Днес автомобилните производители продават коли с адаптивен круиз-контрол, който контролира спирачките по време на движение по магистралата. Според Technology Review, BMW ще добави подобна възможност и в новите си модели електромобили от серията i3.

Компанията ще предложи и функционалност в ситуация на засилен трафик – т.нар traffic jam assistant, която ще позволи на колите да ускоряват, намаляват и да се движат сами със скорост до 40 км. час - до момента, в който водачът хване волана.

Водещи

Най-четени