„Личното творчество“ върху паметниците остава в миналото 21.08 | 19:00

Скъпо покритие ще предпазва монументите от посегателства с боя. Който иска да се изявява, ще трябва да го прави на друго място, заяви Фандъкова

От Гергана Златкова

Скъпо покритие може да запази паметниците от посегателства с боя.

Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти във връзка с "порозовелия” тази сутрин паметник на Съветската армия.

"В днешния ден посланието е актуално, но мисля, че няма мястото на паметниците – не трябва там да се отправят такива важни обществени послания. Този паметник определено се превърна в такова място напоследък. Там има творения на видни наши художници и скулптори. Младите хора имат толкова много места в София, на които да отправят посланията си”, посочи градоначалникът.

По думите й надписът, който гласи "България се извинява” и е по повод годишнината от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, има идейна стойност. "Няма как да не се съглася в днешния ден с подобно послание, но все пак паметниците са част от художественото наследство на един град”, каза още Фандъкова.

На въпрос ще организира ли общината кампания по почистването, Фандъкова отговори, че този паметник е държавна собственост. Затова областната управа създала необходимата организация.

"Аз разговарях със зам.-обласния управител - да направят срещи с колегите от СДВР, Столична община и Столичния инспекторат. Готови сме да съдействаме с всичко, което е възможно.

Няколкократно съм предлагала на подобни организации, които защитават културното наследство, както и на областния управител, да се направи покритие, което не позволява подобни действия.

То е скъпо - давам си сметка за това. Но се надявам да помислят по въпроса”, добави кметът на София пред bTV.

Водещи

Най-четени