Фандъкова обеща да няма сблъсъци при протестите 16.08 | 10:05

Единствено протестът в защита на правителство има разрешение

От Кремена Бедерева

Разговарях с главния секретар на МВР и шефа на СДВР и имам уверението, че няма да се стигне до сблъсъци между двата протеста - този срещу правителство и този, който подкрепя правителство.

Затова и маршрутите не предполагат директно събиране на двата протеста.

Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя каза, че има информация за днешните протести от вчера, като е разговаряла с полицията, за да не се стигне до ескалация на напрежение.

Фандъкова съобщи, че идващите в София автобуси с протестиращи нямат разрешение за това.

В момента е блокиран бул. "Цар Освободител" и периметърът около Народното събрание.

Пред президентството пък на контрапротест се събират привърженици на кабинета и на актуализацията на бюджета.

По бул. "Тодор Александров" и бул. "Дондуков" има паркирани около 40 автобуса от страната. Събраните на "Дондуков 2" към момента са от Благоевград, Разград, Гоце Делчев, Перник, Кърджали, Стара Загора и др.

Протестните шествия в момента в центъра на столицата не са съгласувани със Столична община и се извършват от спонтанно събрани хора. Единственото уведомление, което съм съгласувала, е за провеждане на протест в подкрепа на правителството на площад "Независимост”, уточни още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Фандъкова обясни, че в изпълнение на Закона за събранията, митингите и манифестациите Столична община е получила само едно уведомление и една информация от страна за СДВР, като това е ежедневната информация за подготвяни спонтанни протести в социалните мрежи срещу правителството.

"Уведомлението беше за протест и шествие по същия маршрут като този на протеста срещу правителството. Получих препоръката от СДВР да не се събират двата протеста на едно и също място, за това съм издала съгласуване за протеста само на площад "Независимост” в подкрепа на правителството”, посочи още столичният кмет.

Йорданка Фандъкова заяви, че в момента центърът на столицата е блокиран. Спряно е движението по бул. "Цар Освободител”, по ул. "Г.С.Раковски” и по ул. "Оборище” в участъка от бул. "Васил Левски” до храм-паметника "Св. Александър Невски”.

Най-четени