"Сините" атакуват референдума за "Белене" 11.10 | 14:13

От партията събират подписи, за да сезират КС

От Ралица Стоянова

"Синята коалиция" ще събира подписи за атакуване на референдума за АЕЦ "Белене" пред Конституционния съд. Това заяви в парламента депутатът от партията Михаил Михайлов, цитиран от агенция "Фокус".

"Ще се опитаме да съберем 48 подписа за сезиране на КС, а ако не ги съберем следващата седмица, ще сезираме този орган чрез президента или омбудсмана, съобщи депутатът.

Според него КС трябва да отговори на следните въпроси: попада ли поставеният въпрос в кръга пълномощия на Народното събрание или те са от компетентност на Министерски съвет; има ли право НС да насрочи референдум по икономически въпрос; допустимо ли е разглеждането на подписка без предварително съгласуване с правилата на ЕС.

Според Михайлов законът е точен и изграждането на атомна централа става с решение на правителството. "Ако резултатът от референдумът е да се строи атомната централа, но след това МС откаже да го изпълни, какво става тогава”, попита депутатът. "Референдуми трябва да има, но за решаване на обществени, ценностни въпроси, а не за икономически въпроси или бизнес”, коментира Михайлов.

"Референдумът за АЕЦ "Белене” категорично противоречи на Конституцията, зададеният въпрос не касае нищо по-различно от изграждане на ядрена мощност на площадката "Белене”, заяви Димитър Иванов от "Движение за енергийна независимост.

ГЕРБ се съгласи да се проведе референдум за АЕЦ "Белене" на 1 октомври.

Водещи

Най-четени