Подписването на договор за "Белене" не било като да построиш курник 09.10 | 15:40

Станишев подозира ГЕРБ в далавери около проекта

От Ивелина Георгиева

Подписването на договора за изграждане на АЕЦ "Белене” не е нещо елементарно. То не е като да построиш курник или 5 км селски път и да му резнеш лентичката”. Това коментира Сергей Станишев по повод изявленията на множеството министри, че правителството на "Тройната коалиция" не е подписало договора за "Белене”.

Окончателният договор не се подписва от министър-председателя, а от НЕК, която е участник от българска страна, обясни Станишев. Той поясни, че има няколко ключови условия, на които трябва да се отговори, преди да се подпише договора. Първо е необходимо акционерен договор за стратегически инвеститор, след това финансово одобрен ИПС-контракт, както и окончателно изработен и одобрен технически проект. Такъв обаче, според лидера на БСП, няма в резултат на бездействието на управляващите. ГЕРБ са разполагали със 75% готов техническия проект и 95% договорен ИПС-контракт, но нищо не са свършили, по думите на Станишев.

От БСП смятат да предложат на Народното събрание да се редактира въпросът в референдума за АЕЦ "Белене” като към него се добави частта ядрената енергетика да се развива чрез изграждане на атомна централа с държавно участие. Според "червените”. Когато държавата не се ангажира с участие в такива големи икономически проекти, има много по-малка възможност за контрол. "На "Белене” като частен проект ще цъфнат много аморфни и неизвестни собственици”, коментира той.

Станишев заяви, че има сериозни основания за подозиране на далавери от страна на ГЕРБ за проекта "Белене” и участието на американския инвеститор. Според него при тази схема много лесно се осигуряват дялове на политически фигури.

Лидерът на БСП заяви още, че сагата с частния инвеститор му се струва целенасочена, за да се обезценят активите на проекта "Белене” и някой да ги прибере.

Станишев се похвали, че той бил подписал споразумението за "Набуко” и се радва, че поне от този проект правителството на ГЕРБ не се е отказало. Според социалиста "Набуко” трябва да се реализира.

"Идеята за регионални минимални работни заплати е поредната безобразна идея на финансовият министър Симеон Дянков. Това е абсолютно неприемлива идея и е тотална подигравка с хората”, заяви Станишев. Според него това ще засили регионалните различия и обезлюдяването на градовете още повече.

Водещи

Най-четени