Съдии, прокурори и следователи искат оставката на целия ВСС 17.07 | 16:04

В гневно писмо призовават народните представители да започнат процедура за предсрочно освобождаване на магистратите от Съвета

От Филипа Тодева

Призоваваме народните представители, които разполагат с инициатива по чл. 27, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), да направят предложения за всеки един от изборните членове на ВСС, избрани от Народното събрание, в които да опишат конкретното виновно поведение на отделните членове на ВСС и така да стартират процедурата за предсрочното им освобождаване на основание чл. 130, ал. 8, т. 4 Конституцията.

Оттук насетне ВСС, в този му персонален състав, може единствено да нанесе още по-големи вреди на съдебната власт. Въпреки че мандатът му е към края си, ВСС предвижда избор и назначаване на още административни ръководители, за които нямаме основания да считаме, че ще бъдат проведени по прозрачен и легитимен начин.

Това се казва в искане на съдии, прокурори и следователи в България до членовете на Висшия съдебен съвет и народните представители от 41-то Народно събрание. Искането е качено на сайта на Съюза на съдиите в България. "Затова се обръщаме към членовете на ВСС с настояване: незабавно да разгледат отправеното вече искане за подаване на оставки и ги призоваваме да не вземат решения съобразно дневния ред за насроченото на 19.07.2012 г. заседание", заявяват те, като визират непоследователните и противоречиви реакции на Висшия съдебен съвет след проведения на 13.07.2012 г. протест на съдиите са поредното доказателство за неприкритата зависимост на този орган от изпълнителната власт.

В искането на практика се припомня целия казус с уволнението на съдия Мирослава Тодорова, както и какви бяха позициите на министъра на правосъдието Диана Ковачева и президентът.

"След негативните коментари на президента и висши представители на изпълнителната власт ВСС обяви на официалния си интернет сайт, че ще преразгледа решението за уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Това се случи и след откровен диктат - министър Ковачева заяви, че е по-добре ВСС да преразгледа решението, тъй като тя е направила справка с дисциплинарната практика на органа и е установила, че "не се мери с еднакъв аршин”, което поставяло въпроса, дали наложеното наказание е обективно и съразмерно.

Два дни по-късно, в предаване по БНР, министър Ковачева промени отново своята позиция, вече заявявайки, че очаква на свиканото от нея извънредно заседание на ВСС "да може да се обсъди публично конкретното наказание на съдия Мирослава Тодорова”, с пояснения, че Съветът трябва да даде информация дали наистина става въпрос за тежки, системни нарушения от страна на съдия Тодорова", припомнят магистрати и следователи.

Те са наясно и че междувременно, в унисон с позициите на представителите на изпълнителната власт, ВСС премахна съобщението за преразглеждане на решението от официалния си сайт, а час преди извънредното заседание на Съвета, проведено на 16.07.2012 г., министърът на вътрешните работи, в интервю, зададе тон за предстоящата дискусия, както и за бъдещия изход от нея.

"Развитието на събитията за времето от 13.07.2012 г. до 16.07.2012 г., когато бе проведено извънредното заседание, и протеклият в него псевдодебат, показаха безпощадно ясно, че членовете на ВСС не действат в изпълнение на самостоятелна и независима воля, а следват безусловно настроенията и реакциите на висшите представители на изпълнителната власт. Едва ли може да се приведе по-красноречив пример за демонстрирана зависимост. Случилото се засяга професионалната чест и достойнство на всеки български магистрат, а това е нетърпимо" категорични са авторите на искането.

Те подчертават, че членовете на ВСС са длъжни в това им качество да отстояват достойнството на колективния орган, призван да брани съдебната власт от всякакви посегателства върху нейната конституционно прокламирана независимост (чл. 16, ал. 1 ЗСВ, вр. чл. 117, ал. 2 КРБ). "Неизменният отказ на настоящите членове на ВСС да осъществяват тази основна тяхна функция обезсмисля, дори за краткия период до края на мандата им, изпълнението на задълженията им.

Сервилното отношение към представителите на изпълнителната власт, липсата на прозрачност в решенията на колективния орган, тежките съмнения за нелигитимни интереси и невидими зависимости съпътстваха целия мандат на този Съвет. С действията си той не само не способства за утвърждаване и повишаване на престижа на съдебната власт, но активно му вреди.

Нито един от безпрецедентните за системата скандали не бе разрешен така, че обществото да бъде убедено в действително въздадена справедливост. ВСС не защити съдебната система нито веднъж от грубите опити за недопустимо външно въздействие върху нея", заявяват недоволните съдии. Освен тези мотиви те обвиняват ВСС в системно бездействие, нежелание и липса на професионален капацитет да се справят с поставените пред тях задачи.

Най-четени