11 000 нелегални бежанци очакваме до края на годината 21.10 | 13:34

Това е сериозно предизвикателство за капацитета на България, предупреди Йовчев

От Ивелина Георгиева

Очакваме над 11 хиляди нелегални бежанци до края на годината. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след извънредно заседание на Министерски съвет за кризата с бежанския поток към страната ни. Това е много сериозно предизвикателство за капацитета на България, предупреди Йовчев.

Той отчете, че към 16.10.2013 г. в България има 16 445 нелегални емигранти, които са сирийци. Капацитетът на центровете е прехвърлен с 207 места.

В момента се работи по намирането на нови места, където да бъдат настанени бежанците.

След внимателна оценка на 10 имота Министерството на отбраната ще предостави 20 сгради за нуждите на бежанците, в които ще могат да бъдат настанени 1500 човека, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов. Той поясни, че имотите се намират в Северна България.

Цветлин Йовчев не изключи възможността от възникване на много рискове, сред които здравни, социални и др., ако потокът от бежанци не утихне. "Това, което ни очаква, е че ще се сблъскаме с тежки проблеми, които ще се отразят негативно на обществото", коментира вицепремиерът.

Според него трябва да се подготвим за ситуацията и максимално да се минимизира риска.

Действията на правителството са насочени изцяло към засилване на контрола по границата ни, увери силовият министър.

Той подчерта, че системата за наблюдения и охрана по българската граница е една от най-съвременните и функционира много добре. Йовчев увери, че не е възможно да преминат нелегални емигранти, без да бъдат задържани.

Водещи

Най-четени