121 млн. повече ще има в бюджета за образование 19.10 | 20:26

Сергей Игнатов смята това за изключително голяма стъпка

От Елена Кирилова

121 млн. повече за образование ще има в бюджет 2013. Това съобщи министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БТА.

По думите му на фона на стоящата криза, това е изключително голяма стъпка. Той подчерта, че всички сравнения между заплатите у нас и в Германия или САЩ са нереални. Игнатов подчерта, че тези сравнения трябва да се правят на базата на индекс "издръжка на живот”.

Според министъра заедно с натрупванията от тази година увеличението достига 79 млн. лв. Водят се преговори с депутатите още една стъпка да се направи, така че да се увеличи достатъчно стандартът за издръжка на ученика. Това ще се отрази върху увеличаване на заплатите на учителите.

Синдикатите искат около 10% увеличение, но Сергей Игнатов смята, че реалното увеличение ще е около 7 на сто, тъй като трябва да се помисли за издръжката на училището.

Министърът обясни, че образованието е единственият сектор в България, в който по време на криза, има увеличение на заплатите с 12% от 2009 г. насам.

Водещи

Най-четени