17 години затвор за убиеца на Ангел от Катуница 01.03 | 12:41

Присъдата е на първоинстанционен съд и ще бъде обжалвана на по-горна инстанция

От Андриян Георгиев

Пловдивският окръжен съд осъди на 17 години затвор Симеон Йосифов - убиеца на 19-годишния Ангел Петров от Катуница, съобщи "Фокус". Йосифов е признат за виновен в умишлено прегазване на 19-годишния Ангел в Катуница. 

Повече от 13 часа продължи вчерашното заседание по делото, което се гледа по съкратеното съдебно следствие.

Йосифов трябва да изтърпи наказанието при първоначален строг режим. Присъдата обаче е на първоинстанционен съд и следователно не е окончателна.

От присъдата се приспада времето, излежано в ареста от 25 септември 2011 г.

Съдът го лиши и от правото на управление на моторно превозно средство завинаги, а бусът, с който е причинена катастрофата, се отнема в полза на държавата.

Йосифов ще трябва да плати 1 275 лева за разноски по делото и 2000 лв. на Атанас Петров – баща на загиналото момче.

Адвокатът на Йосифов обяви, че ще обжалва присъдата. 

Вчера (29 февруари) бяха разпитани само част от призованите свидетели. Заради разминаване в показанията им се наложиха преразпити и очни ставки. Шофьорът Симеон Йосифов се отрече от първоначалните си показания, в които твърдеше, че сгазил куче и заяви пред съда, че не е блъскал никого и е абсолютно невинен.

Също така на вчерашното заседание на съда стана ясно за убийството на 19-годишния Ангел Петров от Катуница Веселин Христев е подал сигнал в полицията, че кланът Рашкови е заплашил него и неговите близки с убийство.

Адвокатът на Йосифов поиска делото да се гледа по съкратено следствие, т.е. да не се разпитат всичките 30 свидетели. Така Кирил Рашков и внукът му Кирил-младши не бяха разпитани, въпреки че присъстваха в залата.

Вчера стана ясно, че Нихат Али, известен като Кьорния, е организирал Йосифов и други хора от "Столипиново" да заминат с два микробуса и 10 коли към Катуница, за да сплашат Веселин Христев и близките му. Наградата, обещана от Рашкови за това деяние, била 100 лева на човек и кебапчета.

Според приетата от съда комплексна автотехническа и съдебно-медицинска експертиза 55-годишният Симеон Йосифов умишлено е убил момчето. Ангел е бил притиснат от автомобила и влачен повече от 20 метра. Петимата свидетели, пътували в микробуса, твърдят, че не са видели нищо. Самият Симеон Йосифов отказа да дава обяснения.

Родителите на убитото момче ще заведат делото срещу компанията, която е застраховала микробуса, тъй като с него е извършено транспортно произшествие с убит човек и ще поискат обезщетение.

Водещи

Най-четени