200 лева глоба за паркиране на тротоари и паркове 25.03 | 09:42

Понякога човек и да иска, няма къде другаде да паркира

От iNews.bg

Партия ГЕРБ предложи паркирането в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населените места извън обозначените за това места да се глобява с 200 лева.

Промените в закона за движение по пътищата бяха внесени днес от депутатите Пламен Манушев, Павел Христов и Цветомир Михов и съдържат само тази точка. В момента за тези нарушения се налага глоба от 20 лева. При това в закона е забранено само качването върху тротоара.

"Аз съм бил свидетел на случаи в столичен парк как автомобил спира на входа му и майки с колички не могат да влизат”, обясни в "Здравей, България” депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. По думите му проблемът не е само в София, а в цялата страна.

Срещу предложението вече се обявиха жители на столичния квартал "Младост", където според тях, ако не паркираш в градинка, просто няма къде другаде. Решението, според тях, е архитектите да си вършат работата и да не се стига до паркиране на забранени места.

"Проблемът в квартала наистина е сериозен и то от години. Той е трудно решим, но не е невъзможно да бъде подобрен. Това е така, защото години наред е строено, без да се мисли къде ще паркират колите”, коментира кметицата на "Младост”.

Вносителите изтъкват, че всеки ден граждани, предимно възрастни хора, майки с деца и хора с увреждания се сблъскват с невъзможността да се придвижват безопасно по уличните тротоари, в парковете, градините и детските площадки, защото са заети от автомобили.

 

Водещи