До 3500 в запаса до 2014 г.? 20.05 | 12:45

Това предвижда проектозаконът за резерва, който трябва да бъде внесен в НС до края на юни

От Кремена Бедерева

До края на юни в Народното събрание се очаква да бъде внесен проектозаконът за резерва. Така според плана, до 2014 година броят на резервистите ще достигне 3500 души.

Проектозаконът касае широк кръг от граждани, в него ще са записани процедури за наемане на резервисти, а договорът ще се подписва между тях, работодателя и министъра на отбраната.

Това съобщи днес във Варна министърът на отбраната Аню Ангелов, който се включи в тържествата по случай 130-годишнината от създаването на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".

По време на церемонията се проведе ритуал по сдаване и приемане на длъжността началник на Военноморското училище. Комадор Димитър Ангелов символично предаде знамето на капитан първи ранг професор Боян Медникаров.

По повод празника бяха отличени военнослужещи и граждански лица, със значим принос към научно-преподавателската дейност на училището.

По време на церемонията военният министър обяви още, че проектозаконът за резерва ще бъде качен на сайта на министерството на 25 май, след което ще има широко обсъждане във Военната академия. Той ще бъде представен и в парламента, каза пред БТА още военният министър.

Не се предвижда закупуване на нови кораби, а модернизация на сегашните, подчерта още Ангелов, като обясни, че засега няма предвидена корабостроителна програма за флота, тъй като Министерски съвет е отменил предишната.

Българската фрегата "Дръзки" няма нови задачи и продължава да патрулира, коментира пък Ангелов относно участието на фрегата ни в операцията в Либия, където през последните дни бяха потопени кораби на Либия, обстрелвали пристанища в страната.

На 31 май в полунощ изтича мандатът за участие в операцията на кораба и той ще се отправи към Бургас. Министерството на отбраната е готово да отпусне средства за ремонт на кораба "Дръзки", като целта е след това да може той да бъде разглеждан и отвътре, посочи министърът.

Министерството ще преотстъпи терен 3.3 декара в квартал "Галата" на община Варна, които са необходими за гробищен парк.

Водещи

Най-четени