60% "да" - 40% "не" на референдума 23.01 | 14:06

Между 27% и 37% от пълнолетните българи ще гласуват, според НЦИОМ

От Ралица Стоянова

60% от хората, които ще гласуват на референдума, ще отговорят с "Да", а 40% - с "Не". Това сочат данните на Националния център за изучаване на общественото мнение - НЦИОМ, цитирани от агенция "Фокус".

За последните три месеца се регистрира известно покачване на дела на противниците на развиването на ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала.

В момента съотношението между привържениците и противниците е приблизително 3:2.

Интервюираните, които възнамеряват да гласуват с "Да" на референдума са по-категорични в намерението си да упражнят правото си на глас, в сравнение с онези, които биха гласували с "Не".

Според различни индикатори, към 20 януари готовност да участват в референдума декларират между 27% и 37% от пълнолетните българи.

Засега категорично намерение да гласуват изказват две трети от привържениците на БСП, 59% от тези на "Атака", близо половината от тези на ГЕРБ, 42% от привържениците на "България на гражданите" и 35% от тези на ДПС.

Най-често намерение да гласуват на предстоящия референдум изразяват жителите на малките градове и на селата. В градовете-областни центрове декларативната активност е по-ниска от средната. Най-ниска засега се очертава избирателната активност в столицата.

Както поддръжниците, така и противниците на развитието на ядрената енергетика у нас, твърдят че позицията им е по-скоро въпрос на личен избор, а не на партийна дисциплина. Нещо повече – две трети от българите отричат да са повлияни от официалните позиции на лидерите на основните политически партии у нас.

 

Водещи

Най-четени