60 млн. лева за нов градски транспорт в София 18.12 | 13:45

Общината предвижда и основен ремонт на бул.“Цариградско шосе“

От Гергана Златкова

Столичната община е осигурила над 60 млн.лв. за модернизация на обществения транспорт и кандидатства за още почти 150 млн.евро.

Сумата е предвидена за закупуването на нови транспортни средства. Това съобщи днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на обсъждането на проектобюджета на общината за 2013 година, цитирана от БТА.

В това число не се включват инвестициите в метрото. Отделно за него ще бъдат доставени десет метровлака, които да покрият нуждите на трасето към Летището.

По думите на кмета чрез модернизацията в транспорта се очаква да се подобри обслужването на гражданите, да се увеличат приходите и да се намалят до минимум разходите на транспортните дружества, които са правени през годините без необходимия контрол.

Фандъкова подчерта, че през годината общината е работила активно по отношение на реформата в транспорта, но за съжаление една от стъпките, промяната в управлението на акционерното дружество "Карат С", е била неуспешна.

По отношение на реформата в общинската администрация кметът на София отбеляза, че свиването на разходите в тази сфера няма връзка със структурната реформа в държавната администрация и с ограничението на трудовите възнаграждения, наложени от финансовия министър Симеон Дянков.

В отговор на упреците на съветниците от групата на БСП, че районните кметове нямат реална власт, Фандъкова посочи, че чрез корекции в бюджета в началото на следващата година на кметовете ще бъдат предоставени повече средства, така че имат възможност да реагират по-бързо при критични ситуации.

Предвижда се още районните кметове да имат не само отговорности, но и свобода да вземат решения, допълни още тя.

Фандъкова даде за пример заслугите на кмета на район "Овча купел" Христина Семерджиева за осъществяването на проекта за изграждане на трите канализациионни колектори по Оперативната програма "Околна среда".

На семинара за обсъждане на проектобюджета за 2013 година, стана ясно още, че Столична община предвижда и основен ремонт на бул."Цариградско шосе". През идната година за проекта ще бъдат отпуснати над 18 милиона лева.

Четиригодишната програма, предвиждаща основен ремотн на бул. "Цариградско шосе" от бул. "Пейо Яворов" до моста над река Искър беше обявена от заместник-кметът на София по транспорта Любомир Христов.

Очаква се докладът за програмата да бъде приет от Столичния  общински съвет в началото на следващата година.

Ремонтът на бул. "Цариградско шосе" се налага поради необходимостта от цялостна рехабилитация на мостовите съоръжения, както и от важността му за трафика в града, отбеляза Христов.

По думите му трябва да се обнови целият булевард, включително пътната настилка и пешеходните зони.

Заместник-министърът посочи още, че Столичната община съвместно с агенцията "Пътна инфраструктура" ще търси финансиране от Европейската инвестиционна банка за обновяването на 21 големи пътнотранспортни обекти в столицата.

Сред тях са проектът за изграждане на транспортния възел "Лъвов мост" на стойност 23 млн. лв., ремонтът на ул. "Опълченска" между бул. "Сливница" и бул. "Тодор Александров" за над седем милиона лева, разширението на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "Братя Бъкстон" до бул. "Цар Борис Трети."

Поради лошото състояние на пътната настилка ще бъде ремонтиран бул. "Сливница" между бул. "Константин Величков" и бул. "Петър Дертлиев".

Предвижда се рехабилитация на надлеза при "Захарна фабрика" над железопътната линия, който по думите на  заместник-кмета е в изключително тежко състояние Христов посочи, че планът за рехабилитация на пътната мрежа предвижда още основен ремонт на част от бул. "Монтевидео" за 2,8 млн.лв., реконструкция на бул. "Владимир Вазов" от моста "Чавдар" до бул. "Ботевградско шосе".

Предстои и ремонт на мостове на обща стойност 24 млн. лева.

През следващата година Столичната община има намерение да ремонтира основно надлеза "Надежда" и Панорамния път в район "Витоша".

Предвижда се и обновяването на трамвайното трасе на бул. "Княз Александър Дондуков" от ул. "Кракра" до Младежкия театър.

Водещи

Най-четени