Фандъкова: Не искаме да печелим от градския транспорт 26.11 | 08:44

Към момента не се предвижда покачване на цената на билетите за наземния транспорт и метрото

От Елена Кирилова

Не искаме да печелим от градския транспорт, а искам да имаме транспорт, който е добър, удобен и на достъпна цена, зави кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ.

В тази връзка кметът обясни, че не се предвижда покачване на цената на билетите за наземния транспорт и метрото, въпреки увеличението в цените на горивата. Според нея в момента е важно хората да бъдат стимулирани да използват градския транспорт.

Относно общинските дружества столичният кмет твърди, че от общината си дават сметка, че всичко струва пари, ето защо в тези дружества трябва да се работи с по-голяма дисциплина. Фактът, че стойността на глобата за нередовност на пътниците е увеличена два пъти, означава, че е нужно усилие за по-сериозен контрол.

Към момента в София няма как транзитния трафик да бъде намален, тъй като вътрешните рингове все не са готови, а Околовръстното шосе все още се реконструира. Поради това всички продължават да преминават през центъра, обясни Фандъкова.

Паркингите, намиращи се до метростанциите обаче все още не са със запълнен капацитет и в тази връзка кметът заяви, че се изисква време и гъвкава ценова политика.

"Вярвам, че хората постепенно ще свикнат. С всички мерки, които се взимат, ще се научим”, заяви тя.

Във връзка със скандала с фирма "Карат - С” Фандъкова обясни, че е имало сериозни санкции, благодарение на контрола на няколко нива.

Освободени са двама души, а двама са с предупреждения за уволнения. Такива наказания не са правени в последните години, заяви кметът на София. По думите на Йорданка Фандъкова това е "жълт картон”, а при най-малка грешка изходът е ясен. Добре би било обаче градският транспорт да работи с общински фирми, които да носят отговорност.

Столичният кмет обясни, че изпраща всяка проверка, в която има някакво съмнение, на прокуратурата, за да се направи по-сериозно разследване.

Приоритет и този зимен сезон е София да бъде проходима, подчерта Фандъкова. До момента са осигурени финансови средства за бъдещото почистване, а назначената проверка е показала, че фирмите имат готовност за посрещане на зимата, както по отношение на техниката, така и на материалите. Единственото, което става, е да си свършат работата.

Във връзка със зачестилите сигнали за бомби в училищата Фандъкова обясни, че е готова да подкрепи всяка мярка, която е насочена към това да има нормален и спокоен учебен процес.

Водещи

Най-четени