Der Standart: Един окалян президент и кризата след 89-а 09.12 | 15:34

Австрийското издание с материал за Росен Плевнелиев и връзките му с Иво Прокопиев

От Христина Рафаилова

Според политическите правила по цял свят президентът трябва да е лицето на държавата и нацията. България обаче едва ли може да разчита на държавния си глава да брани реномето ѝ. За пореден път името на Росен Плевнелиев се появяват в негативен материал по западните медии. Австрийското издание Der Standart излезе с материал, озаглавен "Един окалян президент и кризата след 89-а". 

В статията за пореден път "обединителят на нацията" е обвинен за връзка с олигархичните кръгове и в опити да смени правителството именно в тяхна полза

Кореспондентът на изданието в София Маркус Бернат отбелязва, че с момчешкото излъчване на бившия строителен предприемач, получил министерски пост и станал държавен глава, е приключено. "49-годишният Плевнелиев, изнервен от политиците и медиите, които водят кампания срещу него, изглежда упорит. Дори най-невинната му протоколна проява се превръща в сигнал за битка", пише австрийското издание.

"24 години след смяната на режима българите поставят под въпрос младата си демокрация", пише изданието. "Президентът Росен Плевнелиев стои зад протестите, които искат смяна на властта, а неговите противници ровят в миналото му на строителен предприемач", уточняват от медията.

Според изданието безгрижността на Плевнелиев по време на щастливото му замогване като бизнесмен вече е в миналото. Тя изчезнала, след като той първоначално поел поста на регионален министър и след това седнал в президентския кабинет, намиращ се над площад "Независимост".

От изданието намекват, че той използва институцията, за да води борбата със своите опоненти. Според медията всяка една публична повява на държавния глава показва готовност за битка. Той бил изнервен от кампанията, водена срещу него, но и изглеждал упорит. 

Der Standart споменава и за безбройните публикации за офшорните фирми и връзките му с кръга "Капитал" на бизнесмена Иво Прокопиев. 

От медията се позовават и на политически наблюдатели, според които държавният глава е политически зависим от Прокопиев и шефът на Българо-американската кредитна банка Цветелина Бориславова. Експертите смятат, че именно президентът е един от помагачите за сформиране на новата дясна формация "Реформаторски блок". Според изданието политическата сила е мощно подкрепяна от медиите на Прокопиев.

Der Standart разказва и за сигнал, подаден срещу държавния глава, че е бил доносник на комунистическите служби. В сигнала се казвало и че държавният глава е укривал данъци и вероятно е перял пари. 

Водещи