Kои са 100-те застрашени от бедствия райони в страната? 24.09 | 21:38

Какви ли предизвикателства ни е подготвила природата през зимата

От Теодора Кокаланова

Държавата е в готовност за нови бедствия през есента и зимата. Започва набелязването на близо 100 застрашени района и план за действие там. Село Батулия, малко преди Своге, беше едно от най-тежко засегнатите места при летните наводнения. Преди 2 месеца пороите свлякоха и подкопаха част от пътя, а мостът беше отнесен от реката. Мост вече има, а пътят е частично ремонтиран. 

За съжаление обаче, прогнозите на експертите не са особено оптимистични - направен е анализ, който показва, че в последните години и особено през последните месеци има рязко увеличаване на кризисните ситуации и затова се очакват нови бедствия още тази есен и зима. 

За Мизия се знае, че е район с риск от наводнения от години. Два месеца след потопа хората там продължават да изхвърлят съсипаната си покъщнина. Въпреки че градът е най-ниската точка на водосбора във Врачанско, всички са убедени, че бедствието е било предотвратимо.

Според експертите всичко тръгва от пропуските в закона. В родното законодателство кризата фигурира само като военно-политическо събитие. Този пропуск води до парадокса всяка институция да бяга от отговорност в конкретните ситуации, какъвто е случаят със собствеността на язовирите.

Затова група от експерти започва анализ на най-рисковите райони у нас, застрашени от наводнения, пожари и други бедствия. През следващите месеци местата ще се опишат и ще се пристъпи към превантивни действия.

Институциите бързат анализът да стане готов до края на годината, за да може да се осигурят пари за най-застрашените от бедствия райони още с бюджета за догодина. Дългосрочната прогноза е за топла есен и мека зима, което дава надежди да няма критични ситуации през следващите месеци, съобщава bTV.

 

Водещи

Най-четени