АЕЖ скочи срещу фалшивите новини и всяването на паника от медиите 24.05 | 16:11

Организацията е възмутена от отразяването на земетресението

От Филипа Тодева

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) изразява възмущението си от непрофесионализма и липсата на елементарен морал на определени медии и журналисти, които използват ситуацията след земетресението от 22.05, за да привличат внимание, като всяват паника сред населенето. Това съобщиха от асоциацията.

Публикации като "7,5 по Рихтер удря Пловдив” и "БАН предупреждава: Удря ни земетресение от 7,5 по Рихтер” не само не отговарят на истината и противоречат на журналистическата етика, а са подсъдни съгласно Наказателния кодекс на България, напомнят от АЕЖ.

Твърдението, съдържащо се в тези публикации, е опровергано по категоричен начин от директора на Националния институт по геофизика, геодезия и география Николай Милошев. "Недоумение у нас предизвика и челното заглавие от 23 май на известен вестник "По-силен трус възможен до две седмици". Изданието спекулативно изважда от контекста изречение от интервю със сеизмолога проф. Бойко Рангелов и го поставя във водещо заглавие, като дори графичното оформление подсказва опит да се всее паника сред населението", се посочва още в становището им.

От асоциацията отбелязват, че в цитираните случаи, но и в доста други, водещо е не желанието да се информира коректно обществото, а единствено стремежът към по-големи тиражи и повече посещения на сайтовете, следователно – към по-голяма и бърза търговска печалба.

"Притеснени сме, че част от хората, които наричат себе си журналисти, нямат дори наченки на съзнанието, че служат на обществения интерес, а следват максимата "Ден година храни”. Съмняваме се дали има особен смисъл да се обръщаме към тези лица и да им напомняме за отговорността, която носят журналистите и издателите, затова по-скоро бихме им припомнили за съществуването на чл. 326 (1) от Наказателния кодекс, гласящ: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до 2 години”", се подчертава в позицията на АЕЖ.

Водещи

Най-четени