Цената на агнешкото остава без промяна след Великден 29.04 | 16:33

Но пък брашното на едро се покачва в 6 области, отчитат седмичните анализи на МЗХ

От Кремена Бедерева

За разлика от предходната седмица, в почти цялата страна цената в складовете на едро на агнешкото месо (цяло агне) остава без промяна.

Това сочат данни на Министерството на земеделието и храните за периода от 20 до 27 април, съобщиха от ведомството.

Цените на едро на агнешкото "замръзнаха" след Великден. Средната цена на цялото агне на едро е 12,43 лева за кг, бутът се търгува средно за 13,44 лв, а плешката – 12,50 лв.

Единствено в област Добрич е отчетено минимално поевтиняване на кг живо тегло на целите агнета на едро. Цената на бута и на плешката пък е паднала с 6% надолу в Благоевград и Кюстендил.

Големите търговски вериги обаче са започнали да свалят цените на агнешкото месо. Най-сериозни понижения на цените са отчетени в областите Велико Търново, Враца, Габрово, Ловеч, Плевен, Русе и София.

В другите търговски обекти движението на цените е разнопосочно. В масовия случай обаче цените на целите агнета, на бутовете и плешките остават без промяна.

Ето още какво сочат седмичните анализи на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за движението на цените на още 5 основни хранителни стоки.

Брашно

Цената на брашното на едро се покачва в 6 области, като най-сериозно поскъпване е отчетено в Смолян (5,9%), Ловеч (3,3%) и Враца (2,4%). В 9 области пък цената на едро е тръгнала надолу в сравнение с предходната седмица. Най-чувствително е поевтиняло брашното на едро в Добрич (-6,7%), Благоевград (-3,7%) и Хасково (-2,9%).

Цените на брашното в големите търговски вериги преобладаващо остават без промяна, в рамките на 1,02 – 1,27 лв/кг. В другите търговски обекти кг брашно се предлага в ценовия интервал 1,13 – 1,33 лв. - отново почти без промяна в повечето области от страната.

Олио

С 0,4% средно за страната е поевтиняло олиото на едро през тази седмица в сравнение с миналата. Най-голямо намаление на цената е регистрирано в Стара Загора – 1,9%. С под процент поскъпва олиото на едро в три области – Бургас, Сливен и Ямбол. Ценовият диапазон е тесен – 2,61 – 2,83 лв/л.

Цените на дребно в големите търговски вериги също са тръгнали надолу, като най-съществено е поевтиняло олиото в Монтана (със 17%), Благоевград и Ловеч (по -14%). От МЗХ отчитат спад на цените на дребно и в другите търговски обекти, но горната граница на цените достига до 3,69 лв/л.

Пилешко месо

В повечето области от страната цената на замразеното пилешко месо на едро пада – с от 0,3% във Велико Търново до 2,8% в Стара Загора. Цените на едро се движат в диапазона 3,15 – 4,35 лв/кг. Цената на дребно в големите търговски вериги и другите търговски обекти обаче остава непроменена почти във всички области на страната, като се движи в диапазона 4 – 4,59 лв/кг за веригите.

Цените на едро на прясно охладеното пилешко месо следват тенденциите на замразеното, като са в диапазона 3,80 – 4,93 лв/кг. Стабилни остават и цените в големите търговски вериги.

Яйца

През изминалата седмица са наблюдавани цените на яйцата размер "М". Цените на едро запазват нивата си спрямо предходната седмица в диапазона 0,15 – 0,20 лв/бр. В търговските вериги пък цените се движат в диапазона 0,15 – 0,27 лв/бр., като в 13 области отбелязват повишение. В шест области от страната пък яйцата поевтиняват, като най-сериозен спад е отчетен в Силистра (-32%). В другите търговски обекти цените се запазват спрямо нивата, регистрирани в предходната седмица.

Захар

С около 1% средно се е покачила цената на едро на захарта през седмицата спрямо предходната седмица. Най-значителен ръст е отбелязала цената на едро във Варна – с 4,8%. Цените пък се движат в тесни граници – 1,98 – 2,29 лв/кг.

Цените на захарта в големите търговски вериги обаче се стабилизират в края на тази седмица и преобладаващо запазват нивата си от предходната седмица. Леко понижение пък отбелязва цената на захарта в другите търговски обекти.

Водещи

Най-четени