Ако е готвен атентат срещу Борисов, какво е правила НРС 4 г.? 07.03 | 12:13

Пред финал е проверката за наличие на документ с данни за заплахата, каза Сотир Цацаров

От Ивелина Георгиева

Проверката, която прокуратурата извършва по информацията за подготвян атентат срещу премиера в оставка Бойко Борисов е пред приключване, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров преди днешното заседание на ВСС.

"Проверката почти е стигнала до крайните резултати, но не мога да ги обявя в момента”, заяви обвинител №1.

Става въпрос за твърдението, което Борисов отправи от парламентарната трибуна за документи с информация за атентат срещу него, поръчан от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Цацаров изтъкна, че проблемът в случая не е единствено в съдбата на този документ, а в това, ако той действително е постъпил в Националната разузнавателна служба (НРС) преди 4 години, какво е правила службата през това време.

В момента държавното обвинение проверява дали наистина НРС е постъпил такъв документ и дали той е дошъл от чужда разузнавателна служба. Изяснява се и кои служители на НРС са работили с него и какви действия са предприели, разясни главният прокурор.

Обвинението проверява още кои длъжностни лица извън НРС са имали достъп до документа, ако той съществува, включително хора, заемали длъжности в законодателната и изпълнителната власт.

Цацаров увери, че след приключването на проверката ще стане ясно дали има, или няма такъв документ.

Първите лица, от които ще се снемат обяснения и вече се снемат, са бившият и настоящият директор на НРС, уточни Цацаров.

Водещи

Най-четени