Ако настъпи краят на света, НСИ ще го отрази по-добре от CNN 16.12 | 11:52

Шефът на института Ренета Инджова похвали работата на 700-те анкетьори

От Кремена Бедерева

Имаме 700 анкетьори в цялата страна и ако настъпи краят на света, ние ще го отразим, според мен по-добре и от CNN.

Това мнение изрази Ренета Инджова, председател на Националния статистически институт (НСИ) в ефира на TV7.

"Ние работим, за да произвеждаме числа по общоприета методология, европейска методология. Но когато ги дадем на обществото, веднага получаваме обвинения, че политически манипулираме – няма значение дали данните са добри или лоши”.

Бившият министър-председател смята, че "ако сега кажа, че има райони в София, които са под линията на бедността, а в градове като Видин, Пазарджик, Перник те са доста повече, това може да се изтълкува като политически оцветено изказване, а то е просто изброяване на факти”.

Тя призна, че има да плаща глоба от 100 000 лева заради лошо направена обществена поръчка, като е докладвала, където трябва.

"Ще взема всички мерки, за да не се повтори това, защото още една такава глоба и трябва да затварям института". Ренета Инджова се казани, че "искам да кажа на контрагентите, че ще направя обществените поръчки за чудо и приказ", изясни още тя.

"Може да ми викате статистическата лейди, няма да се обидя. Опитах се да доведа нови методи на работа, на управление, които не са толкова железни, но като че ли това не се разбира от хората. Има един етикет "желязна лейди", зад който не се интересува никой има ли проблеми или не", коментира Инджова.

Освен това тя съобщи, че "Евростат" може да ни накаже заради неспазени регламенти.

"Статистиката е едно от нещата, които малко се разбират от хората. Нека, когато не знаем нещо, да не го отричаме”, апелира Инджова.

"Следващата 2013 година е година на доверието към статистиката. Дано това да доведе до подобряване на имиджа на института”, пожела си шефът на НСИ.

 

Водещи

Най-четени