Алексей Петров и Богомил Бонев се срещнаха в съда 18.01 | 14:47

Бившият вътрешен министър даде показания по делото "Октопод"

От Диана Цветкова

Застрахователната компания "Лев Инс"не е получила лиценз за дейността си по времето на Богомил Бонев, защото е отказала да посочи произхода на капитала и движението на акциите си.

Това разкри бившият вътрешен министър в кабинета на Иван Костов, който даде показания по делото срещу Алексей Петров.

В продължение на близо два часа Бонев даваше показния пред Софийския градски съд.

След като разказа защо дружеството не е получило лиценз, той допусна индиректно, че именно заради това се е разделил с поста си, защото дни след смяната му с Емануил Йорданов застрахователната компания вече е имала нужния документ, пише БТА.

Алексей Петров, който вече е освободен от ареста, сам задаваше въпроси на Бонев. Попита го имало ли е лично отношение при отказа за даване на лиценз на "Лев Инс", като бившият вътрешен министър отговори, че никога не се е интересувал директно за това.

По думите на Богомил Бонев в периода 1997 – 1999 г., когато е бил министър, са взети мерки за борба срещу сивия сектор и рекета при застраховането. Така са създадени съвет за застраховането и застрахователен надзор, които да определят дали да бъдат давани лицензи. Отговорността за това е била разпределена между много хора, като е бил създаден списък с фирми за силово застраховане, за да не получат лиценз.

Делото продължава с разпит на свидетели.

Водещи

Най-четени