Атакуват в съда наредбата за паркиране в София 04.06 | 13:41

Според юристите на гражданското движение "Днес" наредбата е дискриминативна

От iNews.bg

От Гражданско движение "Днес” са внесли в Административния съд в София жалба срещу Наредбата на Столична община от 8 март 2012 година, с която се променят условията за паркиране.

Според движението "Днес" наредбата е изцяло дискриминативна спрямо гражданите на София и основно на живеещите в центъра. Това е дискриминация според местоживеене, а отделно на това наредбата дели и живущите, според вида на адресната им регистрация – постоянна или настояща.

Недопустимо е местните такси да се използват като бариера за ползване на услугата, което е и дискриминация по имуществен признак, а според основния закон всички граждани трябва да имат равен достъп до публичните услуги. Юристът на гражданското движение "Днес" Наталия Компикова посочи още, че ограничението за паркиране на 1 автомобил на жилище също е дискриминативно, тъй като на един адрес може да живеят две семейства. Така липсва реципрочност между права и услуги.

На пресконференцията, дадена от представители на инициативния комитет на "Днес", се допълниха и още аргументи срещу наредбата:

Според тях е недопустимо паркоместата да се разпределят на принципа на първозаелите ги, а следващите граждани трябва да паркират по общия ред. "Тази наредба не гарантира възможност за ползване на услугата, въпреки предплатената за година напред такса. Общината иска от гражданите да закупят стикер, който обаче не им гарантира права", заяви Компикова, като подчерта, че до този момент Столична община, въпреки събираните такси, не е подобрила условията за паркиране в не само в центъра и на практика не може да гарантира, че всички, платили таксата си, ще могат да паркират.

Inews припомня, че миналата седмица и в становището на Националния омбудсман се атакува именно този прицип, залегнал в наредбата, според който заплащането на такса за паркиране за година напред функционира по-скоро като данък, а не като такса, с което Столична община значително е нарушила правомощията си.

Наталия Компикова от "Днес" посочи и още един аргумент срещу новата Наредба на Столична община -определянето на размера на таксите за паркиране. Местните такси се определят спрямо разходите по услугата, която се предоставя, а от общината по никакъв начин не биха могли да обосноват скок от 200 – 300% на разходите си, за да могат да предвиждат такова поскъпване, каза юристът и допълни: "Това поскъпване не е съобразено с покупателната способност на гражданите. Общината не е търговско дружество, а се получава двойно плащане.

Отделно на това събраните такси до този момент не са подобрили услугата". Недопустимо е таксата за паркиране на автомобил да е в пъти по-скъпа от данъците върху апартамента. Абсолютно необоснован, спрямо аргумента за облекчаване на трафика в центъра на София, е и обхватът на таксата и през почивните дни, когато няма трафик.

Също така практиката на "служебния абонамент" представлява дискриминация спрямо гарантирания равен достъп, а и Законът за общинската собственост се нарушава с него, тъй като тези места са отдадени без търг или конкурс, въпреки че представляват общинска собственост.

Според юристите от движението "Днес" наредбата от март месец не е придружена и от оценка за въздействието си, няма приложени мотиви и няма доказателства да е минала през законовото обществено обсъждане.

Наталия Компикова посочи и друг елемент, който е неправомерен – към момента в противоречие на Закона за обществените поръчки, дейностите по паркиране и репатриране са възложени на "Градска мобилност" ЕООД, което е неправомерно. Според нея високите цени от 60 лв. за репатриране на автомобил са заради липсата на конкуренция.

Водещи

Най-четени