БСП настоява за енергийни помощи за нуждаещите се 04.03 | 17:03

С 80 млн. лева могат да бъдат подпомогнати 350 хил. домакинства

От Ралица Стоянова

80 милиона лева от енергийните помощи да бъдат изтеглени сега като средство за енергийно подпомагане на хората, които отговарят на съответните критерии.

Това предлага парламентарната група на "Коалиция за България", съобщи на пресконференция в Перник заместник-председателят ѝ Ангел Найденов, цитиран от БТА.

Според него така ще бъдат подпомогнати близо 350 000 домакинства. Средствата ще бъдат раздадени на хората да си платят фактурираните количества или предстоящото потребление във времето, определено в периода за енергийно подпомагане.

Социалистите настояват за адекватно решение по внесения от тях проект за решение, съдържащ пет мерки, свързани със сметките за електроенергия.

Сред тях са определяне на количества електроенергия от ДКЕВР, необходими за базови потребности на гражданите - дневна и нощна електроенергия. Идеята е на по-ниски цени от действащите в момента да се продава консумираната до 75 киловатчаса дневна електроенергия и до 150 киловатчаса - нощна.

Подобно първо стъпало на ползване действаше до 2006 г., припомни Найденов. За облекчаване на финансовия натиск върху битовите потребители ДКЕВР да определи цени на електроенергията за задоволяване на тези базови потребности на цени, не по-високи от действащите до 31 юни 2012 г., настояват още социалистите.

Те предлагат още електроразпределителните дружества да бъдат задължени да предложат на битовите си потребители разсрочен безлихвен погасителен план най-малко от три месеца.

Ангел Найденов упрекна президента Росен Плевнелиев в протакане на процедурата по излъчване на служебно правителство.

Водещи

Най-четени