Без спрени влакове и бесни летуващи този сезон? 19.03 | 12:35

Железничарите остават с карти за безплатно пътуване - стачките са слабо вероятни

От Христина Рафаилова

Вероятността в близко време да има железничарски стачки и спиране на движението на влакове е малка. 

Това стана ясно от думите на шефа на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев. Пред iNews той каза, че най-вероятно безплатните карти за служителите на железниците ще останат, без да има някой дискриминиран.

До момента анализите за това колко струват тези карти показва, че стойността им е около 400-500 лева,  а не както твърдяха от министерството и БДЖ - близо 5000 лева. Поради това правото на безплатно пътуване няма да бъде ограничено.

В края на миналата година профсъюзите обявиха стачна готовност именно заради картите. От БДЖ сложиха нова цена на тези документи от близо 4000 лева. Това пък даде повод на Националната компания "Железопътна инфраструктура", която поема картите, да обяви, че не може да поема разходите за тях. Така имаше опасност железничарите да останат без тези талони. 

Протестът на синдикатите беше отменен, след като те се споразумяха с министерството и ръководството на холдинга. Двете страни се разбраха до 15 април железничарите да продължат да пътуват безплатно. 

Те обаче трябва да имат билет, който е с нулева стойност. Благодарение на билетите трябва да бъде направен анализ колко души реално пътуват, без да бъдат таксувани, и колко всъщност е стойността на безплатните карти.

Ако тя се окаже, близка до старата им цена от по-малко от 600 лева, опасността служителите да останат без право на безплатен превоз най-вероятно ще отпадне. 

Това от своя страна ще предотврати излизането на служителите на БДЖ до поредната стачка.

След като бъде изготвена въпросната статистика, синдикати и министерство отново ще седнат на масата на преговорите. 

Водещи

Най-четени